Beldocs pozvao Srbiju da zaštiti goste festivala

Francuski filozof Bernard-Henry Levy pogođen je tortom u lice (Tanjug)

Organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, povodom večerašnjeg napada na francuskog filozofa, pisca i reditelja Bernarda-Henryja Levyja, gosta Beldocsa, zahtijevaju da Grad Beograd i država Srbija zaštite goste festivala i omoguće slobodu govora.

U saopćenju organizatora Beldocsa se navodi da je “Bernard-Henri Levy rekao nakon napada da je spreman da govori na tribini festivala, koja se održava sutra u 12 sati u Dvorani Kulturnog centra, ukoliko mu se omogući sigurno učešće”.

“Beldocs festival zahteva od nadležnih da se počinioci incidenta identifikuju i snose odgovarajuće kazne. Takođe, festival osuđuje svaku vrstu nasilja, sprečavanja slobodnog govora i javne reči”, piše u saopćenju, prenosi Tanjug.

Francuski filozof Bernard-Henry Levy pogođen je tortom u lice, nekoliko sekundi pošto je počeo da se obraća publici u Kulturnom centru Beograda, poslije projekcije svog filma Pešmerga u okviru programa Beldocsa.

Stav prema bombardiranju Jugoslavije

Ozbiljniji incident spriječili su snimatelji, zadržavši muškarca koji je fizički nasrnuo na Levyja.

Mladić koji je nosio transparent je poručio: “Pozivao je na intervenciju u Jugoslaviji još pre nego što se Jugoslavija raspala”.

Levy je podržavao bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, a kasnije i intervenciju međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om u Iraku, pokrenute zbog do sada nedokazanih tvrdnji da irački režim Saddama Huseina posjeduje oružje za masovno uništenje.

Posljednji put je u Beogradu bio prije 20-tak godina, zbog projekcije njegovog dokumentarnog filma Bosna.

Na desetom izdanju Beldocsa, Levy predstavlja dva filma – Pešmerga i Bitka za Mosul.

Izvor: Al Jazeera i agencije