Thaci povlači prijedlog o formiranju vojske Kosova

Thaci kaže da neće dozvoliti blokadu procesa formiranja vojske (EPA)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci zatražio je od predsjednika parlamenta Kadrija Veselija da ne stavlja prijedlog zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u kosovsku vojsku na dnevni red skupštine, navodeći da taj proces treba da bude obavljen uz ustavne promjene.

“Danas sam poslao pismo Veseliju da ne stavlja na dnevni red predlog zakona, dok naše institucije i naši strateški partneri ne pruže svu podršku da se to uradi kroz ustavne promjene”, rekao Thaci na skupu u Prištini na kojem je govorio o mogućnostima formiranja kosovske vojske, prenosi Tanjug.

Thaci tvrdi da želi da sve prođe kroz ustavne promjene, poručivši srpskim predstavnicima da kosovske vlasti ne odustaju od vojske i da će njihovo protivljenje “biti najveća greška”.

On kaže da neće dozvoliti blokadu procesa formiranja vojske, a RTS ocjenjuje da je očigledno da je odustao od svog plana da ona bude formirana samo promjenom zakona.

Thaci: „Nema vremena za gubljenje“

Ranije ove godine Thaci je, tokom službenog posjeta Bruxellesu, za javni kosovski servis RTK rekao kako je Kosovu potrebna odluka kosovske skupštine o osnivanju vojske.

Thaci je tom prilikom izjavio da “nema vremena za gubljenje” i da kosovska skupština treba donijeti odluku o osnivanju oružanih snaga Kosova.

“Treba ići na glasanje, a ne na polarizacije. Ovo pitanje je moglo da bude završeno 2014. godine, a kako se to tada nije dogodilo, sada nema vremena da se gubi ni jedan dan, a kamoli tjedni i mjeseci”, ocijenio je tada.

Još je kazao da su iscrpljene sve mogućnosti da se uvjere zastupnici Srpske liste da glasaju za Vojsku Kosova ocijenivši kako se nalaze “pod kontrolom Beograda”. Po njemu, ne može se čekati na volju Srbije da bi bila formirana kosovska vojska.

“Oni nikada neće biti raspoloženi za formiranje Vojske Kosova”, naveo je Thaci.

Odgovor Beograda

Početkom marta u Beogradu je zasjedao Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije kada je konstatirano, nakon razmatranja situacije u regiji, kako je “Srbija stabilna zemlja i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na njenoj teritoriji”.

Sjednica tog tijela sazvana je, kako je istaknuto u saopštenju, “posle najnovijih inicijativa i zahteva Albanaca za prekidom briselskog dijaloga i formiranjem tzv. vojske Kosova”.

Po tom dokumentu, “Savet je obavezao organe Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju takozvane vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba”.

Sjednicom je predsjedavao Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, a sastanku su prisustovali premijer Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, te čelni ljudi sigurnosnih agencija.

Izvor: Agencije