Hoxhaj: Antievropski prijedlog Srbije za zajedničko tržište

Hoxhaj smatra da je euroatlantski put jedina opcija (EPA)
Hoxhaj smatra da je euroatlantski put jedina opcija (EPA)

“Prijedlog Beograda za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta jest antievropski, a njegov je cilj da se uspostavi dominacija regionalnim tržištem i proširi ruski utjecaj na Balkanu”, tvrdi ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj.

Kosovo je protiv ‘neojugoslavizma’, modela koji je u prošlosti propao i vodio do nasilnih sukoba. Euroatlantski put jedina je opcija”, napisao je Hoxhaj na svom Twitter-nalogu, prenosi prištinska Gazeta express.

Portal navodi da je ova izjava uslijedila tri sedmice nakon samita premijera zapadnog Balkana, održanog 16. marta u Sarajevu, kada je Srbija, uz podršku drugih država, uključujući Albaniju, izrazila želju za zajedničkim tržištem.

I premijer Mustafa protiv

Samitu su prisustvovali premijeri Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Premijer Kosova Isa Mustafa objavio je u srijedu na Facebooku da smatra da je za Kosovo neprihvatljiva ideja o zajedničkom tržištu zapadnog Balkana i naveo da Kosovo treba odbaciti takvu ideju.

“Razmotrili smo sve aspekte i ekonomske argumente, kao i političke integracije povezane s ovom inicijativom te se složili da takvo tržište nije od interesa za Kosovo i da bi tu ideju trebalo odbaciti”, naveo je Mustafa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO