Infografika: Dvadeset pet godina od početka rata u BiH

Referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine proveden je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Na glasanje je izašlo do 67 posto biračkog tijela, a gotovo 98 posto glasalo je za nezavisnost.

Kao odgovor na referendum, srpske paravojne jedinice podigle su barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Potkraj marta bilježe se mjestimična puškaranja širom Bosne i Hercegovine da bi se sukobi početkom aprila 1992. proširili cijelom Bosnom i Hercegovinom.

Paravojna jedinica Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnatovića Arkana počela je 1. aprila napad na Bijeljinu, gdje su počinjena masovna ubistva Bošnjaka.

Nekoliko dana nakon toga počinju masovne demonstracije za mir u Sarajevu, na kojima su ubijene Olga Sučić i Suada Dilberović. Te događaje možete pogledati u filmu Dogodilo se na današnji dan.

“Dan u kome je rođena i i istovremeno svirepo umorena ideja građanskog društva u Bosni i Hercegovini. Bio je to jedinstven trenutak trijumfa građanske svijesti, koja je prepoznala opasnost povampirenog nacionalizma, koji se ubrzano naoružavao. Ipak, nada koju su građani i građanke u Skupštini Bosne i Hercegovine pružili svojoj domovini trajala je kratko i zgažena je tog istog dana. Skoro 17 godina kasnije čini se kao pravo vrijeme da se istraži zločin koji se desio 5. aprila. Šta se, zapravo, dogodilo 5. aprila? Da li su dešavanja pred Skupštinom bila organizirana građanska akcija ili stihijsko okupljanje zabrinutih pojedinaca svjesnih propasti u koju Bosna i Hercegovina srlja? Da li je ovaj čin bio unaprijed osuđen na propast? Koliko je on uistinu bio iskren?”

Režija: Zoran Ćatić, Sead Kreševljaković, Miroslav Živanović; Scenario: Zoran Ćatić, Sead Kreševljaković, Miroslav Živanović; Direktor fotografije: Mustafa Mustafić; Montaža: Redžinald Šimek; Producent: Amra Bakšić Čamo; Produkcija: SCCA/pro.ba, Videoarhiv, arhiv BHT-a .

Izvor: Al Jazeera