Tužilaštvo protiv puštanja Mladića u Rusiju

Tužilaštvo smatra kako nisu osnovane tvrdnje branilaca o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića tokom boravka u pritvorskoj jedinici Tribunala (AP)

Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se danas zahtjevu odbrane optuženika za ratne zločine i genocid Ratka Mladića za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Rusiji, jer smatra kako za to ne ispunjava uvjete budući da je bio u višegodišnjem bjekstvu od tribunala.

„Zahtjev treba biti odbijen. Imajući u vidu da je bio bjegunac, kao i ozbiljnost optužbi protiv njega, optuženi ne ispunjava uvjete za privremeno puštanje na slobodu“, navelo je Tužilaštvo haškog tribunala u odgovoru na Mladićev zahtjev koji je nedavno podnijet sudskom vijeću.

O zahtjevu Mladićevih branilaca, da ga pusti na liječenje u Rusiju koja je navodno dala garancije za njega, odlučit će tročlano sudsko vijeće.

Tužilaštvo također smatra kako nisu osnovane tvrdnje branilaca o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića tokom boravka u pritvorskoj jedinici Tribunala, podsjećajući kako je on u Hag stigao teško bolestan nakon višegodišnjeg bjekstva tokom kojeg mu je zdravlje u velikoj mjeri narušeno.

„Medicinski tretman koji je uslijedio, kako je i Mladić sam potvrdio, spasio mu je život“, napomenulo je tužilaštvo podsjećajući kako o njemu u Hagu brine tim stručnjaka.

Branioci haškog optuženika generala Ratka Mladića podnijeli su zahtjev Tribunalu u Hagu za privremeno puštanje Mladića na slobodu radi neophodnog medicinskog tretmana koji bi se sproveo u Rusiji.

„Mladićevo privremeno puštanje na slobodu u ovom trenutku je jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu“, navodi se u zahtjevu njegovih advokata Branka Lukića i Dragana Ivetića.

Traže doživotni zatvor

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen je u Srbiji i izručen Tribunalu u maju 2011. godine.

Suđenje mu je počelo u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine. Prvostepena presuda trebala bi mu biti izrečena do novembra 2017. godine, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Mladića.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udar pravdi”, rekao je u decembru prošle godine Alan Tieger, tužilac Međunarodnog krivičnog sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Al Jazeera i agencije