Odbijena žalba odbrane: Zukić ostaje u pritvoru

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Zukića i ostalih osumnjičenih u akciji Bosna, a koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Arhiva)
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Zukića i ostalih osumnjičenih u akciji Bosna, a koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Arhiva)

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbu advokatskog tima generalnog sekretara bosanskohercegovačke Stranke Demokratske Akcije (SDA) Amira Zukića kojom je traženo njegovo puštanje na slobodu, potvrdio je za agenciju Patria advokat Jasmir Muratović.

„Mi ćemo uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH“, kazao je on.

Advokatski tim generalnog sekretara SDA, koji čine Jasmir Muratović, Mirna Delalić i Ahmed Žilić, uputio je žalbu Kantonalnom sudu sa prijedlogom da njihov branjenik bude pušten na slobodu.

Zukić je uhapšen 17. februara, zajedno sa svojim vozačem Seidom Fazlagićem, u nastavku akcije Bosna. Na teret mu se stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje te nedozvoljeno držanje oružja.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Zukića i ostalih osumnjičenih u akciji Bosna, a koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Optužnica je potvrđena protiv Fazlagića, Eseda Džananovića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića i potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića.

Oni se terete kako su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje.

Poslovi u Elektroprivredi BiH

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Zukić, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, realizirao nezakonita zapošljavanja u ovu firmu.

Sarajlić i Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO