Plenković: Novi izbori su trošak, ali HDZ ih se ne boji

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak navečer kako su u Hrvatskoj demokratskoj zajednici počeli prikupljati potpise za novu saborsku većinu nakon što je ranije smijenio trojicu Mostovih ministara – Slavena Dobrovića, Antu Šprlje i Vlahu Orepića.

Rekao je da će osim HDZ-ovih biti i potpisa drugih stranaka.

“Imat ćemo dovoljno potpisa za sve, za što god hoćete”, rekao je.

Na pitanje hoće li u HDZ-u ići na smjenu predsjednika Sabora i čelnika Mosta Bože Petrova, hrvatski premijer je rekao da nova parlamentarna većina “podrazumijeva i novog predsjednika Sabora”, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Plenković nije odgovorio na pitanje kada će imati novu većinu.

Na upit ima li i potpis Zlatka Hasanbegovića, Plenković je odgovorio da ne zna, ali da se on složio s odlukom Predsjedništva stranke i Kluba te je siguran da će ju potpisati.

Plenković je pozvao na koheziju, lojalnost i odgovornost unutar HDZ-a.

Poručio je da Vlada funkcionira, ali da su Mostovi ministri izgubili njegovo povjerenje.

U međuvremenu, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Miroslav Šimić, izjavio je da su rješenja Vlade o razrješenju tri Mostova ministra protivustavna i da ih Most ne priznaje.

Poručio je da će Dobrović, Šprlje i Orepić – ministri zaštite okoliša, pravosuđa i unutrašnjih poslova – nastaviti raditi svoj posao sve dok ne izgube povjerenje Hrvatskog sabora.

Kriza je izbila jer je opozicija ranije tražila glasanje o povjerenju ministru finansija Zdravku Mariću, koji je prije te funkcije bio jedan od direktora u Agrokoru.

Vlada je zahtjev odbila, ali su Mostovi ministri glasali protiv. Nakon toga Plenković je naložio njihovu smjenu.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, Plenković je rekao da smjena ministara odmah stupa na snagu i da mu ne treba supotpis predsjednika Sabora i vođe Mosta Bože Petrova.

Hrvatski premijer je rekao kako očekuje da će uskoro formirati parlamentarnu većinu.

Kazao je da je dobio podršku svih za stvaranje nove većine te da je HDZ spreman i za nove izbore.

„Ovo se danas nije dogodilo zbog HDZ-a. Korektno smo ispoštovali sve dogovoreno s Mostom“, rekao je hrvatski premijer.

„Moja poruka je poruka stabilnosti. Novi izbori su trošak. Ne bojim ih se, mislim da bi i bolje prošli. Hrvatska treba funkcionalnu vlast. To je moj cilj. Ne da imamo vladu A i vladu B. Malo tko ima zdrav razum bi postupio drugačije nego ja danas. Ima čitav niz zastupnika koji su spremni podržati stabilnost u Republici Hrvatskoj.“

Petrov je ranije izjavio da smjenom ministara HDZ ide u rušenje Vlade.

“Most snosi odgovornost za svoje ministre, a ministar financija Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a”, poručio je Petrov.

Ocijenio je da je riječ o ishitrenoj Plenkovićevoj odluci da razriješi Mostove ministre, koji iza sebe imaju rezultate, no za smjenu su mu potrebni njegov supotpis kao predsjednika Sabora, kao i rasprava u Saboru.

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić zatražio je raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

“Ono što sad očekujemo je odgovornost Plenkovića, da sazove nove izbore, jer ovo nema nikakva smisla”, izjavio je Hajdaš Dončić novinarima u Saboru. Ocijenio je da se ponavlja priča kakva je bila prije godinu dana s tadašnjim premijerom Timom Oreškovićem i njegovom nefunkcionalnom vladom.

“Ovo je sve jedna velika lakrdija i sramota”, ocijenio je Hajdaš Dončić navodeći da su se potvrdile SDP-ove ocjene da aktualna Vlada ne funkcionira od početka jer su prevladali partikularni interesi.

‘HNS neće sudjelovati u preslagivanjima’

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak odbacio je mogućnost parlamentarnog preslagivanja u kojem bi učestvovao HNS, ali je ustvrdio kako bi bio spreman učestvovati u razgovorima o mogućoj vladi nacionalnog jedinstva.

“Naravno da nema preslagivanja. Ako oni ne mogu funkcionirati, treba ići na nove izbore. No, pitanje je što uopće dobivamo novim izborima. Politički sustav je zagađen, Hrvatska je ozbiljno politički ugrožena, ali i gospodarski i financijski”, rekao je Vrdoljak u razgovoru za 24 sata.

Kazao je da HDZ drugi put ruši vlastitu većinu, a ne donosi rješenja, ne preuzima odgovornost. “Ne rješavaju reforme, drugi put ruše Vladu, to je potpuna neodgovornost prema građanima”, rekao je Vrdoljak dodavši da je ovo prvi jaki potez Andreja Plenkovića. 

“Ako Plenković ima ideju o vladi nacionalnog jedinstva u kratkom roku, ja ću biti spreman sjesti za pregovarački stol. Ne želimo sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima. Vlada nacionalnog jedinstva je široka i okupljala bi brojne stranke. Dođe li do izvanrednih izbora, očito je da HDZ i Most više ne funkcioniraju. Onda bi Most mogao u koaliciju sa SDP-om”, rekao je Vrdoljak.

Kriza u Agrokoru

Najveća hrvatska opoziciona stranka traži izglasavanje nepovjerenja Mariću, navodeći da je razlog za to povlašteni kredit koji je dobio od državne Hrvatske poštanske banke dok je bio državni tajnik.

Kao drugi razlog navode to da je Marić, kao direktor u Agrokoru zadužen za finansije, morao znati za netačne izvještaje kompanije.

“Ne može reći da je Agrokor imao krive izvještaje i da nije znao. On je bio u Agrokoru zadužen za tržište kapitala, on je znao za problem mjenica, morao je znati. On je u problemu mjenica dobavljača direktno sudjelovao. Znači, svi problemi koji se sad javljaju Marić je bio direktno uključen u njih. Žao mi je što premijer Plenković jedini ne vidi da Marić nije u mogućnosti obavljati svoj posao. Vide to i njegovi partneri iz Mosta”, rekao je zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Marić je ranije izjavio da ni u kojem slučaju neće biti limitirajući faktor u rješavanju krize u koncernu Agrokor.

Izvor: Al Jazeera i agencije