Thaci: EU je naivna žrtva srpske propagande

Hashim Thaci je ranije na Facebooku napisao da Evropskoj uniji nedostaju vodstvo i vizija (EPA)
Hashim Thaci je ranije na Facebooku napisao da Evropskoj uniji nedostaju vodstvo i vizija (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ponovo se oglasio na Facebooku, prozivajući Srbiju za širenje propagande o navodnim namjerama Kosova i Albanije za stvaranje “velike Albanije”, a rekao je da je Evropska unija naivna, jer postaje žrtva te propagande.

Pozvao je EU da ne potpada pod taj utjecaj i da Kosovo tretira kao nezavisnu i suverenu državu.

On je napisao da nije slučajno vraćanje propagande iz, kako je rekao “Tomahavk ere”, i da za to postoje dva razloga, od kojih je jedan da pruži legitimitet “‘velikoj Srbiji’, stvorenoj putem genocida u Bosni i Hercegovini”.

Drugi cilj odnosi se na to, kako tvrdi, da se podstaknu nacionalistički i ekstremistički elementi “da destabiliziraju i napadnu teritorijalni integritet Kosova”.

Kampanja kao prije 20 godina

Thaci je rekao da Srbiji ne smeta Albanija kao nezavisna i suverena država i da tokom dijaloga u Briselu predstavnici Srbije su “bez stida rekli nekoliko puta da bi Srbija više voljela voditi dijalog s Albanijom, a ne s Kosovom”.

On poručuje da se tako nešto neće desiti.

Kosovski predsjednik tvrdi da je “kampanja orkestrirana” i da su je pripremili “oni isti” koji su taj “stari zanat” radili prije 20 godina.

“Nažalost, EU je neobično naivna u svom izvještaju sa Kosova i postaje plijen propagande u Srbiji. Prema tome, nije slučajno da se ponašanje i izjave nekih zvaničnika EU-a poklapaju s onima iz Srbije kada govore o Kosovu”, smatra Thaci.

On je rekao da ne očekuje od Srbije “da se odrekne svojih snova o vraćanju Kosova, iako znaju da je to nemoguće”.

Thaci je ranije na Facebooku kritizirao reagiranje evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna na izjave političara Albanaca o promjeni granica na zapadnom Balkanu, navodeći da to pokazuje kako EU “nedostaju vodstvo i vizija” u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo.

Hahn je, prethodno, izrazio razočarenje zbog “zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu” i upozorio da se takve izjave mogu “obiti o glavu” onima koji ih izgovaraju.

Vučić: Umiješana strana služba

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije u utorak je kazao da su izjave kosovskih i albanskih političara o pitanju “velike Albanije” dobro koordinirane i vremenski tempirane.

“Očigledno je reč o dobro koordinisanoj akciji albanskih političara iz Albanije i sa teritorije Kosova, ali i Albanaca iz Preševske doline, i u to nema nikakva sumnje”, kazao je Vučić.

On je ponovio da smatra da je mogući cilj svakodnevnih izjava o “velikoj Albaniji” da ta priča postane potpuno normalna i “da više nikome ne pada na pamet da na to reaguje”.

Rekao je kako se sve kreira u saradnji s najmanje jednom tajnom službom, za šta postoje dokazi.

“Nisam siguran šta je krajnji cilj. Naše službe su našle ‘tragove’ delovanja jedne strane službe sa agencijama iz Albanije i Prištine. Ali, to nije dovoljno, jer nije reč o jednoj od najvećih svetskih sila i to nije dovoljno za ovakvo samopouzdanje”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO