Šepić isključen iz SDA, trojici funkcionera ukor

Šepić u februaru prestao djelovati u Klubu SDA u Parlamentu BiH (Al Jazeera)

Senad Šepić, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, više nije član ove stranke, javila je Nadina Maličbegović, reporterka Al Jazeere.

To je odlučeno na sjednici Predsjedništva te stranke, a funkcioneri Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović dobili su ukor.

Drugi prijedlog je bio da osim Šepića iz stranke bude isključen i Sokolović, ali on nije dobio dovoljno glasova.

Izetbegović je objasnio da javni ukor znači žuti karton za trojicu članova SDA. Al Jazeera ga je pitala da li će u slučaju ponovnog neprihvaćanja Zakona o akcizama uslijediti crveni.

“Znate šta je drugi žuti karton, ali evo da ne prijetimo ljudima, ja bih im predložio da budu uz svoju stranku, uz svoju zemlju, uz građane ove zemlje koji trebaju bolju infrastrukturu, uz privrednike koji trebaju dobiti tu milijardu eura u sljedećih par godina investicija. To će svi da osjete na pozitivan način. Dakle, neka se bave politikom, a ne politikanstvom”, kazao je Izetbegović.

Senad Šepić je isključenje komentirao na svom službenom Facebook profilu.

Parlamentarni zastupnici Šepić i Sokolović su u februaru prestali djelovati u Klubu SDA.

‘Stranka nespremna za reforme’

Kazali su da rukovodstvo te stranke nije spremno za prave promjene i reforme koje smatraju nužnima. Odluku su donijeli nakon brojnih razgovora, zaključivši kako nije bilo suštinskog pomaka, već da se samo pokušavalo kupiti vrijeme.

Šepić smatra da će broj onih koji žele ovakve promjene u zemlji biti svakim danom sve veći, a Sokolović kaže da se početna ideja SDA zloupotrebljava i da to pojedinci koriste.

Šepić, Sokolović, Ahmetović i Mehmedović se od posljednjeg Kongresa SDA vode kao “odmetnuta četvorka” koja je često izražavala nezadovoljstvo izborom predsjednika SDA ističući brojne nepravilnosti prilikom glasanja, a kap koja je prelila čašu je neusvajanje seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza u BiH.

Taj prijedlog nije prošao jer su Mehmedović i Ahmetović bili suzdržani, dok su Sokolović i Šepić glasali protiv prijedloga Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je raspravljano i o izvještaju Komisije SDA o incidentu u Srebrenici kada je napadnut zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Predsjedništvo SDA ranije se obavezalo da će nakon kompletiranja svih informacija “donijeti odluku o isključenju iz stranke svih aktera koji su učestvovali u organizaciji i izvedbi pokušaja rušenja odluke o uvođenju Povjereništva” u Srebrenicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije