Održana državna komemoracija žrtvama logora u Jasenovcu

Već drugu godinu zaredom u Hrvatskoj se održavaju tri odvojene komemoracije (Al Jazeera)
Već drugu godinu zaredom u Hrvatskoj se održavaju tri odvojene komemoracije (Al Jazeera)

Prigodnim programom u Spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Komemoraciji kod Kamenog cvijeta prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković te u ime predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova njegov izaslanik saborski zastupnik Marko Sladoljev.

Oni su zajedno sa izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predstojnicom njezina ureda Anamarijom Kirinić, položili zajednički vijenac za žrtve u ime Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade. 

Vijenac za žrtve položila je i potomkinja logoraša Branka Nešić Reichel, a tijekom komemoracije, kojoj nisu prisustvovali preživjeli logoraši, nije bilo govora, prenosi Hina. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima rekao je kako su u Jasenovac na komemoraciju stigli kako bi izrazili pijetet i osudili zločine, ne samo ovdje nego i na drugim stratištima te ponovili kako je cilj moderne Hrvatske da se takvi zločini nikada ne ponove.

Istaknuo je kako je njihova zadaća razvijati tolerantno društvo te da teška pitanja treba staviti na dnevni red u tolerantnom ozračju suočavanja s prošlošću i posljedicama nedemokratskih režima te su stoga osnovali Vijeće koje ima tu zadaću te očekuje preporuke kako u Hrvatskoj ostvariti cilj pomirbe.

Plenković je izrazio žaljenje što nema jedinstvene kolone, uz poštovanje i jučerašnje i sutrašnje komemoracije, te istaknuo da svi trebaju ičiniti napore kako bi u budućnosti komemoracije bile jedinstvene jer, kako je rekao, žrtve to zaslužuju.

Za razliku od komemoracije u subotu, koju su organizirali Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca, današnjoj prisustvovalo je mnogo manje građana.

Tijekom trajanja komemoracije grupa građana, koja se predstavila kao hrvatski antifašisti, razvila je transparent sa zahtjevom za uklanjanje sporne ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Nazočni su bili i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Stiglo je i 18 predstavnika veleposlanstava.

Bojkot državne komemoracije

U Jasenovcu je u subotu održana zasebna komemoracija i obilježavanje 72. godišnjice proboja zatočenika Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, koji su odbili sudjelovati na državnoj komemoraciji.

Na komemoraciji u subotu sudjelovala je i oporbena Socijaldemokratska partija.

Već drugu godinu zaredom u Hrvatskoj se održavaju tri odvojene komemoracije, jer će se židovska zajednica, koja je također odbila sudjelovati na državnoj komemoraciji, žrtvama pokloniti u ponedjeljak.

Razlog bojkota je neuklanjanje ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, koju su prošle godine nedaleko Jasenovca postavili veterani Hrvatskih obrambenih snaga, u spomen na poginule suborce.

U ime SABA-e okupljenima se u subotu obratio predsjednik Saveza Franjo Habulin te istaknuo da su zbog kolebljivog stajališta aktualne vlasti, kad je u pitanju ocjena i karakter ustaškog režima, njegovih simbola i pozdrava, i ove godine odlučili ne sudjelovati u službenoj komemoraciji.

“Niti možemo, niti hoćemo prihvatiti formiranje nečega što je nazvano Vijećem za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Nećemo, jer nam je jasno, jer znamo da je to vijeće za obračun s idejom komunizma i praksom socijalizma”, rekao je Habulin.

Naveo je kako se zna da su komunisti imali vodeću ulogu u organiziranju Narodno oslobodilačke borbe, a da je socijalizam, uz čitav niz svojih evidentnih pogrešaka, težio dobrobiti radnog čovjeka i cijelog društva.

Habulin je također rekao da je nedvojbeno da su žrtve Jasenovačkog logora: Srbi, Židovi, Romi i Hrvati te antifašisti, bile nevine žrtve, a ustaše zločinci.

Milorad Pupovac rekao je da je Jasenovac strašno mjesto zločina i da ta strahota ima dva lica: strašnu patnju zatočenih koji su u logoru ubijeni i onih koji su preživjeli te ideju zbog koje je činjen zločin i donešeni zakoni u državi koja je mislila da to može činiti.

Pupovac osudio postavljanje ploče

Naglasio je da je smisao svake moguće politike da se suprotstavi tome što je u Jasenovcu učinjeno, da se kaže “ne” takvoj politici i takvim zločinima.

Pupovac je izrazio žaljenje što i ove godine ne održavaju komemoraciju zajedno s Vladom te je osudio postavljanje ploče s ustaškim pozdravom na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu gdje je nedaleko, u ustaškom logoru, ubijeno i blizu 21.000 djece.

“Ovo mjesto nas obvezuje čak i da ne kritiziramo, već da pozivamo Vladu i sve druge da se u ovom mjestu okrenemo uzajamnom poštovanju i uzajamnom kajanju”, kazao je te dodao kako ne bi želio da Jasenovac bude mjesto gdje neki lošu prošlost žele pretvoriti u dobru budućnost, kako je prenijela Hina.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. godine bio logor smrti, u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava – 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do 14 godina.

Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO