Đukanović: Odluka o NATO-u od historijskog značaja

Milo Đukanović: Obnova nezavisnosti 2006. ne bi mnogo značila da nismo ostvarili članstvo u NATO-u (AP)
Milo Đukanović: Obnova nezavisnosti 2006. ne bi mnogo značila da nismo ostvarili članstvo u NATO-u (AP)

Lider Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je kako je odluka o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora “od najvećeg istorijskog značaja” za ovu balkansku državu, prenose agencije.

Ta odluka, koja treba biti donijeta 28. aprila na Cetinju, bit će u skladu s Ustavom i zakonima Crne Gore i niko je neće moći osporiti, rekao je on za na crnogorskoj TV Prva.

“Ubijeđen sam da ni obnova nezavisnosti 2006. godine ne bi mnogo značila da nismo ostvarili članstvo u NATO-u. Najbolji dokaz za to su susjedne zemlje koje nisu u stanju da definišu svoj strateški kurs razvoja”, kazao je Ðukanović i dodao kako je potpuno ispravna odluka da se o članstvu odluči u Skupštini, jer je to u skladu s Ustavom.

“Građani su odlučili, tako da mislim da je bespotrebno snebivanje o tome koliko će poslanika biti u sali kada se o tome bude glasalo. Nema nikakve sumnje da će odluka biti donesena na validan način, znamo kako Skupština funkcioniše”, dodao je lider DPS-a i bivši predsjednik i premijer Crne Gore.

Kamuflaža opozicije

Govoreći o dijelu opozicije koja se zalaže protiv NATO-a, a za članstvo u Evropskoj uniji, on je kazao kako je to samo “nevješta kamuflaža antievropskog stava”.

Đukanović je dodao kako prije svega misli na lidere “takozvane građanske opozicije”.

“Oni se opredjeljuju ne za evropski, nego za ruski sistem vrijednosti. Nemam nikakvih loših predrasuda prema Rusiji, naprotiv, ali nemam dilemu oko toga šta je uspješniji model”, rekao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocjenilo je Crnu Goru, kao zemlju na pragu NATO-a, potencijalno nesigurnom destinacijom za svoje građane. Pred početak ljetne sezone, to izaziva strah među crnogorskim ugostiteljima, jer su Rusi među njihovim najbrojnijim turistima. Međutim, u Budvi, metropoli crnogorskog turizma, sasvim je druga slika. Tamo nekoliko hiljada Rusa živi, a gostiju iz Rusije se, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO