Srbija želi kupiti raketne sisteme S-300

Ovo pitanje nije u agendi rusko-srbijanskih odnosa kad je riječ o saradnji na polju tehnologija vezanih za odbranu (EPA)

Srbija želi ojačati zračnu odbranu i to će učiniti, a o kupnji raketnih sistema S-300 razgovarano je sa Rusijom i Bjelorusijom, rekao je premijer Srbije i novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić.

On je tokom posjete pripadnicima jedinica protivzračne odbrane u Jakovu kod Beograda kazao da je o kupnji S-300 lično razgovarao sa ruskim i bjeloruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.  

Dodao je da je sa Putinom dogovorio isporuku aviona mig-29, tenkova i borbenih izviđačkih vozila.

“O S-300 nemamo dogovor, a ako vam to smem reći – prvi put sam to spomenuo u razgovoru s Putinom i razgovarali smo o tome. Spomenuo sam i u razgovoru s (predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom) Lukašenkom”, rekao je Vučić.

Naveo je i kako nema informacija da Hrvatska posjeduje ruske rakete S-300, ocijenivši “interesantnim” što je medijska kampanja o navodnom naoružavanju Hrvatske ruskim raketama krenula iz Zagreba.

“Interesantna mi je kampanja, ako krene iz zagrebačkih medija, a preuzmu je u Beogradu, sve mi je jasno. Čuli smo precizno i nedvojbeno objašnjenje ruske ambasade (u Zagrebu), a verujem da će se izjasniti i rusko Ministarstvo spoljnih poslova”, rekao je Vučić.

‘Gdje su nestale rakete?’

Kako prenosi B92, Vučić je rekao kako nema informacija da Hrvatska posjeduje ruske rakete S-300.

“To nije igla, to je mnogo veći raketni sistem”, rekao je Vučić, aludirajući da se  činjenica o raketama S-300 ne bi mogla sakriti od javnosti.

“Ko je s kim trgovao ne želim se mešati. A da li mi želimo ojačati vazdušnu odbranu? Da, želimo, to ćemo i učiniti”, poručio je Vučić.

Večernji list je, ne navodeći izvore, napisao da je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov nedavno pozvao u ambasadu na razgovor Zvonka Zubaka, hrvatskog poslovnog čovjeka koji se bavi trgovinom oružjem, kako bi ga pitao gdje su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija u prvoj polovini 90-ih godina navodno isporučila Hrvatskoj.

Ambasador Azimov rekao je da ambasada u Zagrebu nikada nikoga nije zvala na razgovor u vezi isporuke oružja Rusije Hrvatskoj, a rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije početkom 90-ih godina.

Izvor: Agencije