Srbija: Protesti završeni uz revolucionarne pjesme

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan nakon predsjedničkih izbora (EPA)

Učesnici protesta “Protiv diktature” završili su protestnu šetnju u nekoliko gradova Srbije uz najavu da će se ponovo okupiti u utorak, 18. aprila.

Demonstranti su ispred zgrade Doma Narodne skupštine u Beogradu organizirali minutu šutnje u znak sjećanja na trogodišnju Milicu Rakić, koja je poginula u NATO-ovom bombardiranju 1999, a zatim su se polako počeli razilaziti.

Tokom protestne šetnje prošli su preko Terazija i pored Trga Republike i stigli do zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, gdje su nakratko zastali skandirajući “Ostavke, ostavke”, “Hoćemo uživo” i “Javna kuća Srbije”.

Tokom šetnje saobraćaj u centralnim beogradskim ulicama bio je zaustavljen, a, prema nezvaničnim procjenama policije, broj demonstranata nešto poslije 19:00 dostigao je blizu 400.

Kolonu, na čijem su čelu demonstranti nosili transparent sa zahtjevima učesnika protesta “Fer i slobodni izbori, sloboda medija, decentralizacija, poboljšanje radničkih prava i departizacija”, predvodili su dobošari.

Nosili su i transparente “Vučiću robija”, “Protiv terora vlasti”, “Za vladavinu prava”, “Mi nismo miševi”, “Car je go”, “Vučiću, lopove”, a neprestano se čula buka pištaljki i improviziranih trubica.

Vuvuzele u Nišu

Protest “Protiv diktature” organiziran je ponovo i u Nišu nakon trodnevne pauze zbog uskršnjih praznika.

Kao i prethodnih 12 večeri, učesnici protesta okupili su se na centralnom gradskom trgu, a nakon toga su prošetali glavnim gradskim ulicama do Gradske kuće.

Na čelu kolone i ovog su se puta nalazili mladi koji su nosili transparent “Ovo je zemlja za nas”, bubnjeve i vuvuzele.

Nisu izostali ni novi transparenti, poput onih na kojima je pisalo “Život nam se zagrandio”, “Nisam Happy”, “Da li su i tebi smanjili penziju, Bulatoviću?”

Protestna šetnja završena je na platou ispred Gradske kuće uz kratko obraćanje jednog od demonstranata, koji je izrazio nezadovoljstvo što se na mjestu gradonačelnika Niša nalazi penzionirani oficir.

Za sutra u 18 sati najavljeno je novo protestno okupljanje. U večerašnjoj protestnoj šetnji učestvovalo je nekoliko stotina Nišlija.

‘Istinito izvještavanje’

Protest “Protiv diktature” u Novom Sadu završen je ispred zgrade pokrajinske Vlade, a povicima “Sutra u šest” učesnici su najavili da će se okupiti i u utorak, 18. aprila, u 18 sati na Trgu Republike u centru grada.

Više od hiljadu ljudi skandiralo je ulicama grada “Padni mi na grudi, Nebojša”, “Izlazite napolje”, “Vučiću, lopove”, a dodavali su i imena drugih državnih funkcionera, poput predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković, ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra za socijalna pitanja Aleksandra Vulina, šefa diplomatije Ivice Dačića i slično.

Uz buku pištaljki, s kamiona su se čule revolucionarne pjesme na srpskom i engleskom jeziku, u koloni su bili uglavnom mladi, ali i veći broj penzionera s transparentima i porodica sa djecom.

Kolona se zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) gdje su demonstranti ponovo tražili uključenje uživo u program tog medija, “istinito izveštavanje” i “slobodne medije”, a vikali su i “Uprava napolje”.

Izvor: Agencije