Nove gužve na granicama Slovenije

Protok vozila ubrzan je nakon odluke slovenačkih vlasti da ne skeniraju pasoše svih putnika, nego samo sumnjivih i osoba koje nisu državljani članica Evropske unije (Reuters)

Završetak uskrsnih praznika stvorio je gužve i na cestama kroz Sloveniju koja i dalje provodi sistematske kontrole putnika na šengenskoj granici pa se na ulazak u ovu državu na graničnim prijelazima Bregana-Obrežje i Macelj-Gruškovje čeka oko dva sata, a na prijelazima u Istri oko pola sata, javljaju u ponedjeljak popodne slovenski saobraćajni servisi.

Zastoj je i na dva granična prijelaza iz Slovenije u Austriju, zbog čega se po informaciji firme DARS koja upravlja slovenskim autocestama, pred tunelom Karavanke na slovenskoj strani stvorila kolona vozila duga jedan kilometar, a pred prijelazom Šentilj-Spielfeld pola kilometra.

Gušći promet i duže čekanje očekuju se i u kasnim popodnevnim satima te navečer, a vozačima slovenska policija savjetuje da se pred odlazak na put informiraju o stanju na prijelazima i da na put krenu pravovremeno.

Duže od sat vremena čeka se na izlazima iz Hrvatske prema Sloveniji, na Macelju i Bregani. Sa hrvatske strane na Bregani je kolona od 800 metara, ali je protok vozila ubrzan nakon odluke slovenačkih vlasti da ne skeniraju pasoše svih putnika, nego samo sumnjivih i osoba koje nisu državljani članica Evropske unije.

Duža čekanja zabilježena su i na ulascima u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine na prelazima Slavonski Brod, Slavonski Šamac te Županji i Staroj Gradišci.

Gužve na granicama očekivale su se zbog velikog broja turista koji su putovali tokom uskršnjih praznika te primjene stroge kontrole na tzv. vanjskim granicama Evropske unije.

Zabrana za teretnjake

Hrvatski autoklub (HAK) u ponedjeljak popodne je objavio kako su, zbog „sustavnih graničnih kontrola koje su u tijeku na svim hrvatskim graničnim prijelazima“ zabilježena čekanja, na nekima i duža od 30 minuta.

Iz HAK-a vozače upozoravaju da prije polaska na put provjere svoje dokumente te da budu strpljivi i slijede upute granične policije.

U Sloveniji je do večeras u 21 sat zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, pa HAK poziva vozače teretnih vozila da ne kreću prema graničnim prijelazima, zbog popunjenih odmorišta i parkirališta uz autoceste, ali i izvan njih.

Izvor: Al Jazeera i agencije