Amir Zukić na sudu: Nisam kriv

Generalni sekretar bosanskohercegovačke Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić izjasnio se danas u Općinskom sudu Sarajevo kako nije kriv za krivična djela koja su mu stavljena na teret, javljaju agencije, kao i njegov advokatski tim.

Zukić se tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje, te nedozvoljeno držanje oružja.

„Advokat Amira Zukića smatra da Tužilaštvo nije pribavilo niti jedan čvrst dokaz da je gospodin Zukić počinio ono što mu se stavlja na teret, da je bez osnovane sumnje optužen i da je optužen na osnovu indicija, te da nije postojao zakonski osnov za određivanje tromjesečnog pritvora pod najtežim uslovima izolacije“, navode iz advokatskog tima generalnog sekretara SDA.

„Temeljem netačnih i paušalnih navoda u državi utemljenoj na vladavini prava – pravnoj državi, niko se ne može optuživati. Optužnica, sa svim svojim započetim, a nedovršenim činjeničnim i pravnim ekstenzijama, utemeljena je na konstrukcijama.“

Posao u Elektroprivredi BiH

I Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić također su se izjasnili kako nisu krivi. Oni se terete za ista krivična djela kao i Zukić, osim nedozvoljenog držanja oružja.

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Oni su također negirali krivicu pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije