Ne jenjavaju protesti u Srbiji

Na ulicama Beograda i 11. dan uzastopno okupili su se demonstranti (Milutin Markovi? / Tanjug)

Šetnja učesnika 11. protesta “Protiv diktature” u Beogradu završena je večeras ispred Doma Narodne skupštine, gdje su okupljeni najavili novi protest u petak u 18 sati.

Demonstranti su se okupili i u drugim gradovima u Srbiji.

Protest “Protiv diktature” u Beogradu protekao je bez incidenata i uniformisane policije, ali je primijećeno prisustvo nekoliko policajaca u civilu s “motorolama”, javlja Beta.

Kolona od više stotina uglavnom mladih učesnika protesta “Protiv diktature”, prošla je centralnim beogradskim ulicama, skandirala “Av, av, av!”, “Ima nas!”, “Onesvesti se!”, dok su ispred Vlade Srbije uzvikivali “Hoćemo ostavke!” i “Dole diktatura!”.

Dobošari su bili na čelu kolone, u kojoj su bili transparenti “Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava”, “Javno finansirano i svima dostupno obrazovanje”, “Kompletna smena političke elite”, “Zdravstvo za sve”. 

Učesnici protesta nosili su i transparente “Protiv terora vlasti”,  “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”,”Pravda i pravo hodaju s nama”.

Prvobitno je bila najavljena pauza u protestima do utorka, 18. aprila, zbog Uskrsa, ali je danas na društvenim mrežama najavljeno da će protesta danas, ipak, biti.

Vučić: Šetajte slobodno

Premijer Srbije i izabrani predsjednik Aleksandar Vučić prethodno je izjavio kako “podržava ulične proteste jer je obaveza države da osigura demokratska pravila za šetnju i demokratsko obraćanje”.

“Mi ćemo da nastavimo da radimo svoj posao, a njih molim da šetaju što je moguće duže. U političkom smislu za mene je to bolje. Samo ih molim i želim da to bude mirno”, rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, “građani moraju razumeti, kada je reč o protestima, da je obaveza države da poštuje manjinu i njihovu političku volju”.

“Time pokazujemo koliko smo širokih shvatanja, demokratskih opredeljenja i koliko je Srbija veoma normalno mesto za život i ispoljavanje drugačijih stavova i različitog mišljenja”, rekao je Vučić.

“Neće biti kontramitinga, koje američka televizija svakog dana najavljuje. Šetajte slobodno”, dodao je.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a studenti su na Facebook stranici “Protiv diktature” zatražili smjenu političke elite, na čelu s Vučićem, poštene i slobodne izbore, smjenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, te slobodu medija.

Izvor: Agencije