Slovenija: Moguće gužve na granici sa Hrvatskom

Mjere stroge šengenske kontrole su izazvale dugačke kolone vozila na granici s Hrvatskom prošlog vikenda (Reuters)

Policija Slovenije danas je upozorila vozače da pred nadolazeće praznike biraju vrijeme i mjesto prijelaza granice sa Hrvatskom zbog mogućnosti stvaranja kolona i dužeg čekanja, te ih pozvala na strpljivost i pridržavanje propisa.

„Zbog praznika, ali i novog režima provjere putnika na graničnim prijelazima na vanjskoj šengenskoj granici koji smo uveli 7. aprila, može doći do dužih kolona i dužeg vremena čekanja“, navela je policija u saopćenju za javnost objavljenom na svojim internetskim stranicama.

Uz upozorenje da se pripreme za put i uvažavaju saobraćajna pravila i sigurnost, putnici u tranzitu se upozoravaju kako se najviše međunarodnog prometa u oba pravca narednih dana očekuje na graničnim prijelazima Gruškovje (Macelj), Obrežje (Bregana), Metlika (Jurovski Brod) te na većini prijelaza u Istri, javlja Hina.

Zato putnicima savjetuju da koriste prijelaze koji su obično manje opterećeni, a nalaze se na trasi kojom ulaze ili izlaze iz Slovenije te granične prijelaze za malogranični promet, koje uz lokalne stanovnike mogu koristiti i osobe s putovnicom ili ličnom kartom koje u Evropskoj uniji imaju pravo slobodnog kretanja prema pravnoj stečevini EU-a.

Policija upozorava i na slovenske propise i ograničenja u cestovnom saobraćaju koja se odnose na teretna vozila s masom iznad 7,5 tona, a koja vrijede nedjeljom i slobodnim danima u vremenu od 8 do 21 sat, a koja će se također ovom prilikom nadzirati.

Bez značajnijeg preokreta

Iako je Slovenija priznala kako mjere stroge šengenske kontrole, koje su izazvale dugačke kolone vozila na granici s Hrvatskom prošlog vikenda, imaju negativne posljedice za kretanje ljudi i privredu, slovenski mediji danas navode kako iskorak, u smislu prilagođavanja šengenske uredbe kako bi se izbjegle povremene gužve na granici, ne treba očekivati ni danas na sastanku u Briselu sa evropskim komesarom Dimitrisom Avramopoulosom.

Ljubljanski Dnevnik tako navodi kako od današnjeg sastanka nije moguće očekivati „značajniji preokret“ i kako kolone na granici neće biti moguće „otkloniti preko noći“, iako se premijer Slovenije Miro Cerar načelno zauzeo za „omekšavanje“ strogih kontrola na granici.

Dnevnik citira i Cerarovu izjavu kojom je potvrdio kako će Slovenija i dalje primjenjivati stroge kontrole na granici ovisno o vlastitim sigurnosnim procjenama jer je članica Šengenskog područja.

„Kad šengensku uredbu ne bi provodili kako treba, postavilo bi se pitanje jesmo li još sposobni štititi šengensku granicu. Ne vjerujem da iko u Sloveniji želi da se šengenska granica premjesti na našu granicu s Austrijom ili Italijom“, kazao je Cerar.

Izvor: Agencije


Povezane

Na snazi je evropska uredba o jačanju kontrole na vanjskoj granici Unije. Promjene se bilježe i na graničnim prelazima u regiji, jer policija Hrvatske od sada pregleda isprave svih putnika koji izlaze iz te države i ulaze u nju.

Published On 07 Apr 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO