Vučić: Osvojio sam više glasova na ponovljenim izborima

Predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić saopćio je da je na osam biračkih mjesta, na kojima su danas ponovljeni izbori za predsjednika Srbije, osvojio 71,66 posto glasova, i više nego u prvom krugu i, kako je istakao, nakon devet dana kampanje osporavanja izborne volje.

„Želim da vam kažem da smo u prvom krugu, uslovno rečeno, pre devet dana, na tim mestima osvojili u proseku 53,84 odsto glasova. Danas, devet dana kasnije, devet dana tokom kojih su našu pobedu osporavili, u kojima su naši politički protivnici ne umejući da priznaju poraz, organizujući ulične proteste, i najteže medijske kampanje, osvojili 71,66 odsto glasova“, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu, prenosi Tanjug.

Istakao je da su građani na ovaj način jasno rekli šta misle.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da je u saradnji sa nadležnim tužiteljstvom rasvijetlilo porijeklo snimka objavljenog na društvenim mrežama na kom se vidi ubacivanje u kutiju listića koji podsjećaju na birački materijal i da se radi o šali.

MUP je istragom utvrdio da se ubacivanje pomenutih listića odigralo u privatnoj kući M. P. (1980) iz sela Lukare u blizini Novog Pazara 5. aprila 2017. godine, odnosno tri dana nakon održavanja izbora.

“Listići koji podsećaju na birački materijal nisu originalni, jer nemaju žig niti druge zaštitne elemente, već su, kako je prizananjem svih saslušanih lica ustanovljeno, odštampani na kućnom štampaču M. P. i prema njegovim rečima služili su za šalu sa njegovim rođacima i prijateljima,” naveo je MUP u saopćenju.

Šale na račun premijera

Predmetni snimak je, kako se dodaje, sačinio E. P. (1997) koristeći mobilni telefon M. P. koji ga je potom, po sopstvenom priznanju, lično postavio na društvene mreže, a nakon nekoliko minuta M. P. je i lično uklonio snimak sa interneta.

Također, M. P. je u izjavi datoj policiji ukazao da je snimak nastao u njegovom domaćinstvu i da je to razlog što se na snimku vidi da je bos, odnosno da nema obuću.

“Osim šala koje je, po sopstvenom priznanju, pravio na račun premijera, pozivajući ga da ga zaposli u rudniku, iako u svojoj izjavi kaže da u okolini mesta gde živi ne postoji bilo kakav rudnik, M. P. je na jednom od listića dodao i redni broj 12 sa imenom svog rođaka E. P. kako bi to iskoristio za šalu i podsećanje rođaka da treba da ga zaposli,” naveo je MUP.

Policija je uzela sve listiće i predala ih nadležnom tužiteljstvu i na tim listićima se ne nalazi bilo kakva vrsta zaštite koja postoji na originalnom biračkom materijalu. Policija je saslušala i E. P. (1995) i E. P. (1997) i ti ljudi su u svojim iskazima potvrdila navode M. P.

Policija je završila istragu i predala izvještaj nadležnom tužiteljstvu na dalje postupanje.

Traži se smjena predsjednice Skupštine

Ranije je saopćeno, kako Nova stranka Zorana Živkovića i poslanička grupa u srbijanskom parlamentu Nova Srbija – Pokret za spas Srbije zahtijevaju smjenu predsjednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković.

Živković je tražio i raspravu o predsjedničkim izborima. Kazao je kako je velika šteta što Skupština Srbije nije radila 40 dana.

Naveo je i da parlament treba raspravljati “o najvažnijoj temi i u medijima i na ulici, a to su izbori”.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, Sanda Rašković-Ivić kazala je da je Gojković “grubo narušila demokratiju” u Srbiji.

Prethodno je Gojković sazvala sjednicu Narodne skupštine za 19. april.

Glasanje na izborima za predsjednika Srbije danas se ponavljalo na osam biračkih mjesta, na kojima pravo glasa imao 9.851 građanin.

Izbori su ponovljeni na po jednom biračkom mjestu u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci i u beogradskoj općini Zvezdara.

Predsjednički izbori 2. aprila sprovedeni su na 8.396 biračkih mjesta, a Republička izborna komisija donijela je 5. aprila rješenje o ponavljanju izbora za predsjednika Srbije na osam biračkih mjesta na kojima je poništila glasanje.

Na ponovljenim izborima za predsjednika Srbije na tih osam biračkih mjesta pravo glasa je imalo 9.851 birač.

Uz povike “Sutra u 6” danas je okončan deveti dan protesta u Beogradu, istovremeno organiziranih još u nekoliko gradova Srbije pod nazivom “Protiv diktature”.

Na protestu se traži i smjena vlasti s Vučićem na čelu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada