U Beogradu protestovali i obespravljeni radnici

 

Uz povike “Sutra u 6” okončan je deveti dan prosvjeda u Beogradu, istovremeno organiziranih još u nekoliko gradova Srbije pod nazivom “Protiv diktature”.

Uglavnom su se okupili mlađi ljudi, a večeras su im se ispred zgrade Vlade Srbije pridružili i nekadašnji radnici propale Industrije motora i traktora (IMT).

Prosvjedi su inicirani rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Vučić pobijedio u prvom krugu.

Sudionici prosvjeda navode da izbori nisu bili pošteni te traže promjenu sustava koji je, kako ističu, obespravio studente i radnike.

Kao i prethodnih večeri, formirana je prosvjedna kolona koja je prošla središtem Beograda.

Traže smjenu vlasti

Na prosvjedu se traži i smjena vlasti s Vučićem na čelu.

Zahtijevaju i poštene i slobodne izbore, slobodu medija, smjenu čelnika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, te smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije i Republičke izborne komisije.

Osim toga, traže i departizaciju, decentralizaciju, promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, zaštitu prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva te u potpunosti javno financirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo. 

Prosvjednici nose transparente na kojima piše: “Niko ne sme biti gladan”, “I vazduh ste privatizovali”, “Narod gladuje, elita se raduje”…

Zahtjevi za ostavke na RTS-u

U međuvremenu su i članovi Sindikata “Nezavisnost”, koji djeluje u okviru Javne medijske ustanove Radio-televizija Srbije zatražili smjene urednika infromativnog programa u svojoj medijskoj kući “zbog sramnog načina izveštavanja Televizije Beograd o aktuelnim studentskim i građanskim protestima”.

Sindikat je zatražio da se poštuju profesionalni i etički kodeksi, kao i zakonom predviđene obaveze Javnog servisa na nepristrano, objektivno i istinito izvještavanje.

Zahtijevaju ostavku ili smjenu glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, te smjenu odgovornog urednika Beogradskog programa Saše Barbulovića. Njegova se ostavka traži, kako je obrazloženo, zbog toga što je iz emisije koja ide uživo na RTS-u u vrijeme održavanja demonstracija – Beogradske hronike – “izbacio lutajućeg reportera da slučajno ne bi javio o protestima”.

Sindikalisti zahtijevaju i vraćanje dijela zarada koje su im, kako tvrde, nezakonito oduzete.

Izvor: Al Jazeera i agencije