Trump odobrio članstvo Crne Gore u NATO-u

Danas je predsjednik Trump potpisao instrument SAD-a za ratifikaciju Protokola za pristupanje Crne Gore NATO-u, stoji u saopćenju (EPA)

Bijela kuća zvanično je saopćila da je predsjednik SAD-a Donald Trump odobrio pristupanje Crne Gore NATO-u, prenosi AFP.

“Danas je predsjednik Donald Tramp potpisao instrument SAD-a za ratifikaciju Protokola za pristupanje Crne Gore NATO-u”, stoji u saopćenju iz Bijele kuće.

Senat SAD-a prethodno je ratificirao protokol većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 izjasnilo se za, dok su samo dvojica senatora, Rend Paul i Mike Lee, bili protiv.

Senatori su nakon davanja zelenog svjetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore.

Također su naveli da će crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu sigurnost i poslati snažnu poruku Rusiji, “koja pokušava okupirati susjede i mijenjati međunarodni poredak”.

Očekivanja Podgorice

Nakon što je predsjednik SAD-a stavio potpis na ratificirani protokol o širenju Saveza ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija.

Protokol o pristupanju Crne Gore treba ratificirati još Španija, dok u Holandiji treba proći zakonski rok za organiziranje eventualnog referenduma.

Ministri odbrane i vanjskih poslova Crne Gore Predrag Bošković i Srđan Darmanović najavili su da bi Crna Gora mogla učestvovati na samitu NATO-a u maju ove godine kao punopravna članica, a da formalno bude primljena nakon toga.

Bošković je nedavno poručio da je zadovoljan dinamikom potpisivanja crnogorskog NATO-protokola.

Izvor: Agencije