Opozicija traži smjenu predsjednice Skupštine Srbije

Nova stranka Zorana Živkovića i poslanička grupa u srbijanskom parlamentu Nova Srbija – Pokret za spas Srbije zahtijevaju smjenu predsjednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković.

Živković traži i raspravu o predsjedničkim izborima. Smatra i kako je velika šteta što Skupština Srbije nije radila 40 dana.

Dodaje i da parlament treba raspravljati “o najvažnijoj temi i u medijima i na ulici, a to su izbori”.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, Sanda Rašković-Ivić tvrdi da je Gojković “grubo narušila demokratiju” u Srbiji.

Prethodno je Gojković sazvala sjednicu Narodne skupštine za 19. april.

Ponovljeni izbori

Glasanje na izborima za predsjednika Srbije danas se ponavlja na osam biračkih mjesta, na kojima pravo glasa ima 9.851 građanin.

Izbori su ponovljeni na po jednom biračkom mjestu u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci i u beogradskoj općini Zvezdara.

Predsjednički izbori 2. aprila sprovedeni su na 8.396 biračkih mjesta, a Republička izborna komisija donijela je 5. aprila rješenje o ponavljanju izbora za predsjednika Srbije na osam biračkih mjesta na kojima je poništila glasanje.

Na ponovljenim izborima za predsjednika Srbije na tih osam biračkih mjesta, koja će biti otvorena od 7 do 20 sati, pravo glasa ima 9.851 birač.

Prebrojavanje u Novom Pazaru

Za ponavljanje izbora odštampano je 9.900 glasačkih listića, od čega je 49 rezerva glasačkih listića od 0,5 posto od konačnog broja birača na biračkim mjestima na kojima se ponavlja glasanje, navodi agencija Tanjug.

Glasački listići štampani su na jednoj, dvjema, trima ili četirima jezičkim varijantama, identični su onima s izbora 2. aprila, s naznakom da su izbori ponovljeni.

Glasački listići bit će led sive boje, a kontrolni list za provjeru ispravnosti glasačke kutije štampat će se na papiru rezedo boje.

RIK je prethodno utvrdio da u Novom Pazaru nisu utvrđene nepravilnosti, odnosno izborna krađa glasova.

Iz štaba drugoplasiranog na predsjedničkim izborima Saše Jankovića rekli su da su utvrdili nepravilnosti na 25 biračkih mjesta, a najviše na dvama biralištima u Novom Pazaru, što je RIK odbacio nakon ponovnog prebrojavanja glasova sa dvaju biračkih mjesta u tom gradu.

Na predsjedničkim izborima u nedjelju, 2. aprila najviše glasova osvojio je kandidat vladajuće koalicije i aktualni premijer Srbije Aleksandar Vučić, za koga je na osnovu 99,90 posto obrađenih biračkih mjesta glasalo 2.010.179 građana s pravom glasa ili 55,06 posto izašlih birača.

Izvor: Al Jazeera i agencije