McCain u BiH: Nema kratice za NATO

McCain naglasio da SAD snažno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji (Fena)

Predsjedavajući Odbora za Oružane snage američkog Senata, senator John McCain kazao je novinarima u Sarajevu da Sjedinjene Američke Države očekuju aktivaciju MAP-a kako bi BiH postala punopravna članica NATO-a, naglašavajući da nema kratica za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

U okviru šire posjete zemljama regiona uključujući Bosnu i Hercegovinu, republikanac iz Arizone je naglasio da SAD snažno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Dodao je da svi moraju ostati dosljedni očuvanju duha i teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ponavljajući jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Zahvalio je pripadnicima Oružanih snaga BiH koji služe u Afganistanu, pojašnjavajući da se očekuje u narednom periodu još više zahtjeva za angažman NATO-a u dijelovima svijeta koji se smatraju opasnim.

Ruski utjecaj u regiji

Pozdravio je napredak u BiH u borbi protiv terorističkih prijetnji, ali smatra da u trenutku kada se oslobodi Mosul postoje prijetnje da će ljudi odlaziti iz tih područja i tražiti nove destinacije gdje će moći provesti terorističke ideje.

Naglasio je i da u BiH postoji  visoki stepen korupcije, te je izrazio nadu da će i u toj oblasti uskoro biti još više napretka, posebno jer građani BiH to zaslužuju.

Govoreći o ciljevima njegove posjete zemljama regije, kazao je da ovaj dio svijeta smatra važnim, ali jedan od razloga je i zbog ruskog utjecaja, podvlačeći da većina u Kongresu SAD-a čvrsto stoji iza BiH i njenih građana.

John Sidney McCain američki političar i senator, kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima 2008. godine, posljednji put posjetio je BiH 2010. godine kada je, sa senatorom Josephom Liebermanom, predvodio delegaciju Kongresa SAD-a u posjeti BiH.

Izvor: Agencije