Ivanić i Crnadak: Odbacivanje zahtjeva za reviziju pobjeda dejtonske BiH

Nakon Ivanića i Crnatka u Sarajevu će konferenciju za novinare održati i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (Al Jazeera)

“Odbacivanje zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za agresiju i genocid pokazuje da se Bosna i Hercegovina mora pozabaviti pitanjima vaninstitucionalnog djelovanja i paralelnih struktura u institucijama Bosne i Hercegovine”, izjavio je u četvrtak predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci dodao da ovo smatra nekom vrstom ličnog uspjeha u političkoj karijeri.

“U pojedinim trenucima osjećao sam se kao neko kome je namijenjeno da bude kriv i odgovoran i da mnogi faktori u [bh. entitetu] Republici Srpskoj nisu stajali iza mene, nego gledali da se oni više sačuvaju”, rekao je.

“Za mene je ovo pokazatelj da i na međunarodnom planu, kada imate argumente, pa makar i kada ti argumenti dolaze iz RS-a, može se doći do pobjede. Želim da naglasim da u ovom periodu nikada nisam zloupotrijebio žrtve, žrtava ima na svim stranama, ali zahtjev za reviziju je otvorio pitanja na koja se moraju naći odgovori.”

Kako je dodao Ivanić, prvo pitanje jest vanistitucionalno djelovanje, jer “niko nema prvao da koristi Bosnu i Hercegovinu u svrhu jednog naroda”.

‘Ovo je bio udar na BiH’

“I zaista se mora dati odgovor i na paralelne strukture u institucijama Bosne i Hercegovine. Podsjećam još jednom da smo ovdje imali priliku da bošnjački član Predsjedništva daje naredbe bošnjačkim ambasadorima, da su otvarali pisma koja su meni upućena i očekujem da se na ovo stavi tačka”, rekao je.

Ivanić je izjavio i da “ovo nije nikakav kratkotrajni izlet” nego “suštinsko pitanje funkcionisanja dejtonske Bosne i Hercegovine”.

“I samo takva Bosna i Hercegovina ima šansu da kako-tako funkcioniše, svaki drugi pokušaj je udar na Bosnu i Hercegovinu i ovo jeste bio udar na Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je da će se dugoročno pokazati da je ovo “velika pobjeda za dejtonsku Bosnu i Hercegovinu”.

“Ovo je pokazalo da Bosna i Hercegovina može da funkcioniše samo ako se uvažavaju svi, ako se odluke donose zajednički, a ne preglasavanjem i silom nad jednim, drugim ili trećim. Ovo je pobjeda prava nad politikom, jer neki su htjeli da, uz veliki politički pritisak, pobijede pravo. Ovo je i pobjeda činjenica, jer se ispostavilo da nam je sud morao reći ono što smo tvrdili sedmicama, mjesecima, da nema odluke nadležnih institucija o reviziji i ovlaštenju agenta.”

Prema njegovim riječima, sada je važno da odgovorni “jasno pokažu da su spremni da idu naprijed”.

“Druga važnost je poruka da sudovi nastave da presuđuju onima koji su činili zločine, da istoričari nastave da pišu o onome šta je bilo, a mi političari da gledamo kako da završimo proces promirenja i približimo ljude u zemlji. Mislim da je to pozitivna poruka koja treba da se izvuče iz svega ovoga.”

‘Odluku nisu donijela nadležna tijela’

Nakon Ivanića i Crnatka u Sarajevu će konferenciju za novinare održati i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva BiH naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, vezano za zahtjev za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije). Stoga se ne može ništa poduzeti kada je u pitanju dokument pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije)'”, navodi se u pismu koje potpisuje Couvreur.

Isključena odgovornost Srbije

Bosanskohercegovački pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem predao je krajem februara zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Odmah je reagirao Ivanić, smatrajući da Softić nema legitimaciju da u ime Bosne i Hercegovine podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih nacija.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, kad je sud u Hagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Agencije