Plenković: Zloupotreba dnevnica i nakon Milanovića

Tomislav Saucha
Saucha je pod istragom zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici Milanovićevih savjetnika (Pixsell)

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je otkriven niz slučajeva u kojima se sumnja u nepravilnosti prilikom isplate dnevnica, nakon što je u takvoj aferi uhićen saborski zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha.

Plenković je zatražio da Državno odvjetništvo (DORH) preuzme u cijelosti ovaj slučaj i da se temeljito istraže svi putni nalozi koji su izdavani u Vladi proteklih godina, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Hrvatski premijer je na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je bio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, rekao da je nakon afere s dnevnicama, za koju se saznalo otprilike prije mjesec dana, zatražio od nadležnih službi u okviru Vlade da uz slučaj trojice posebnih savjetnika u vrijeme premijera Zorana Milanovića pregledaju i druge putne naloge.

Informacije koje je dobio, kazao je, upućuju na zaključak da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u proteklom vremenu, uključujući i vrijeme nakon mandata premijera Milanovića.

Na pitanje odnosi li se to na Vladu Tihomira Oreškovića, premijer je odgovorio da će “sve pokazati istraga”.

Šef Oreškovićevog ureda: Nemam saznanja o nepravilnostima

Plenković je rekao da je prije nekoliko dana obavijestio državnog odvjetnika o novim informacijama i sumnjama da su osim ta tri slučaja počinjena i druga kaznena djela.

Dinko Cvitan je rekao da postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela, a potencijalno se radi o zlouporabi položaja i ovlasti i krivotvorenju službene isprave.

“Važno je u svemu skupa da do ovih okolnosti nismo došli našim istraživanjem, nego je činjenica da sam na to upozoren od strane predsjednika Vlade. Mislim da je to pozitivno”, ustvrdio je.

Hrvatski premijer je najavio da će ukinuti isplatu gotovine za dnevnice te će uplate ići na bankovni račun.

Predstojnik Ureda bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Neven Zelić rekao je da nema saznanja da su se, u vrijeme dok je bio na čelu ureda bivšeg premijera, događale nepravilnosti vezane za aferu ‘Dnevnice’ i naglasio da će na eventualna pitanja DORH-a rado odgovoriti. 

Komentirao je kako je neugodno iznenađen informacijom da je nepravilnosti bilo i nakon Milanovićeve vlade, no i da zbog istrage ne može govoriti o detaljima. Konstatirao je kako mu tijekom mandata Tihomira Oreškovića ništa nije bilo sumnjivo.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je u ponedjeljak proširenje istrage vezane uz aferu ‘Dnevnice’, istaknuvši da je SDP prvi zatražio brzu i nepristranu istragu te je istaknuo kako je neobično da je premijer održao konferenciju za novinare zajedno s glavnim državnim odvjetnikom.

Kritike zbog državnog odvjetnika na konferenciji premijera 

“Ovako nešto se nikada u povijesti Hrvatske nije dogodilo. Izvršna vlast treba biti neovisna od sudske vlasti”, rekao je Bernardić ocjenivši kako je to “neobičan signal”.

I nevladina udruga Gong ocijenila je u ponedjeljak vrlo neuobičajenim što je glavni državni odvjetnik, koji prema Ustavu predstavlja samostalno i neovisno Državno odvjetništvo (DORH), sudjeluje na konferenciji za novinare koju je sazvao premijer i to povodom istrage DORH-a nad samom Vladom.

“DORH treba provoditi istrage nad radom svih institucija, pa i Vlade, ali imajući na umu da će u tim istragama možda morati propitivati i rad aktualne Vlade i premijera, pa je pitanje kako će tada izgledati dojmovi o nepristranosti DORH-a”, smatraju u Gongu.

Dinko Cvitan potvrdio da je od premijera prije nekoliko dana saznao za postojanje sumnji u nove nepravilnosti i nezakonit rad u pogledu isplata putnih naloga u Banskim dvorima, nakon što su “istragu o tome proveli u Vladi” pa je zbog “izuzetnosti situacije“ i on kao državni odvjetnik došao u Vladu.

“Ja sam od premijera saznao o postojanju sumnji u nezakonit i nepravilan rad i riječ je o izuzetnoj situaciji i trebalo je na ovakav način reagirati zbog interesa javnosti za rad Vlade i moguće nepravilnosti”, rekao je Cvitan nakon konferencije za novinare.

Na primjedbu kako to nije uobičajena situacija, Cvitan je odgovorio: “Nije uobičajeno, ali ni situacija nije uobičajena”. 

“Zbog toga je došlo do odstupanja od dosadašnjeg uobičajenog načina rada, a DORH će javnost obavijestiti o svim činjenicama kad provede izvide”, dodao je.

Odvjetnica Tomislava Sauche, koji je pod istragom zbog isplata dnevnica za nepostojeća službena putovanja, nije željela komentirati informacije o novootkrivenim nezakonitostima i nakon mandata Zorana Milanovića, no potvrdila je da su zbog toga podnijeli prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Kazala je da su Saucha i njegova obrana podigli prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala u 2016.

“Mi to jesmo prijavili, ali vidjet ćemo kako će sve to ići”, kazala je u izjavi Hini Sauchina odvjetnica Aleksandra Horvat.

Saucha je nedavno izašao iz istražnog zatvora u Remetincu, nakon što je hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

‘Nepostojeća putovanja’

Saucha je bio pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na sedmero svjedoka u istrazi koju je USKOK pokrenuo zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, odnosno sumnje da je kao predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića zlouporabio položaj i ovlasti te krivotvorio službene ili poslovne isprave.

Saucha je bio uhićen i pritvoren nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici Milanovićevih savjetnika.

Tužiteljstvo sumnja da je Saucha na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1.360 eura (ukupno približno 74.000 eura), a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

USKOK tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije