Dvije balkanske države pred raspadom, tri u dubokoj krizi

Lajčak je karijerni slovački diplomat, a trenutno je na funkciji ministra vanjskih poslova (EPA)

Evropska unija postaje sve manje ozbiljan sagovornik u pitanjima proširenja, napustila je Zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Briselu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

“EU postaje sve manje ozbiljan sagovornik kad je riječ o proširenju. Mi smo sa Zapadnog Balkana istupili riječju i djelom i sada vidimo posljedice – imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi”, rekao je on prije početka sastanka ministara vanjskih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama jugoistočne Evrope.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestit će ministre o svojoj prošlosedmičnoj posjeti tim zemljama.

“Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana sa balkanskog puta”, rekao je Lajčak.

‘Situacija puna tenzija’

Dolazeći na sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a, Mogherini je najavila da će Zapadni Balkan biti važna tema današnjih razgovora u Briselu.

“Izvijestit ću ministre danas, a kasnije tokom sedmice i premijere, o situaciji koja jest puna tenzija i koja je izložena unutrašnjim, regionalnim, ali i globalnim izazovima. Ali, to je regija koja ima kapacitet i snagu reagirati i zaustaviti takvo nešto pod uvjetom da postoji vjerodostojan eurointegracijski proces i to je naš dio posla. Od Vijeća ministara, ali i lidera EU-a očekujem da izraze jasnu i jaku podršku Zapadnom Balkanu u cilju njegove kredibilne eurointegracijske perspektive”, rekla je šefica diplomatije EU-a pred sastanak Vijeća ministara, kojim predsjedava.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put.

“Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Europe i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo, naravno, naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put i stabilnost”, rekao je Stier, koji je prošle sedmice posjetio Sarajevo, zajedno s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

Izvor: Agencije