Gruevski: Nećemo platforme stvorene u drugoj državi

Gruevski kao drugi izlaz nudi da SDSM odustane od platforme (AP)

Prihvatanje platforme stvorene u drugoj državi i na inicijativu strane vlade nije u skladu sa normalnim tokovima politike u bilo kojoj zemlji na svijetu, izjavio je lider makedonske VMRO-DPMNE Nikola Gruevski dodajući da će koalicija Zorana Zaeva i albanskih partija dovesti do toga da Makedonci u svojoj zemlji postanu opozicija, a Albanci vlast.

Gruevski je rekao da su najbolji izlaz prijevremeni parlamentarni izbori.

Prema riječima Gruevskog, partija Besa je navela da je inicijativa i sve što se dogodilo stiglo od albanske vlade i od premijera Rame, kao i da su albanske partije iz Makedonije bile pozvane u Albaniju da razgovaraju o platformi i da je na kraju prihvate.

“Zajedno su stali iza platforme osmišljene u drugoj državi, a odnosi se na našu državu”, rekao je Gruevski dodajući da su elementi platforme protivustavni.

Navodeći da je veliki broj elemenata platforme u susprotnosti sa Ustavom Makedonje, on je naveo da je narod to prepoznao i da vidi da se radi u skladu sa određenim scenarijem u kome se želi da napravi dvonacionalna država u kojoj će Albanci imati jednu privilegovanu poziciju u odnosu na druge etničke zajednice u Makedoniji.

Dvije opcije

Gruevski je rekao da postoje dvije opcije za SDSM.

Prema njegovim riječima, najbolji izlaz su prijevremeni parlamentarni izbori. A drugi izlaz je da odustanu od platforme, pa će dobiti podršku VMRO-DPMNE za formiranje manjinske vlade.

„Mi im nudimo varijantu, s obzirom da je u pitanju partija i vodstvo partije koje je ucijenjeno i koje po svaku cijenu želi doći na vlast, da ne uđu u vlast sa albanskim partijama i odustanu od platforme i dobit će podršku VMRO-DPMNE“, rekao je Gruevski.

Dodaje i da su SDSM-a stigle čudne poruke koje najviše vode ka tome da ne prihvataju tako nešto iako to nije najjasnije objašnjeno.

Nema nazad

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je ta zemlja pred formiranjem vlade i da “promjena vlasti treba da se obavi lako i lijepo”.

“Iza nas stoji 67 (poslaničkih) mandata i evo nas pred formiranjem vlade… Započeli su demokratski procesi, nema nazad”, kazao je Zaev.

U saopćenju SDSM-a na čelu sa Zaevom nema problema da albanski jezik i njegovo pismo proglasi za službeni državni jezik, uz makedonski i ćirilicu, a nema ni problem da promijeni novčanice, uniforme, natpise i sve ostalo

Nikola Gruevski smatra da se treba slijediti volja naroda i da Makedonija smije imati „ucijenjene političare koji će da postanu premijeri“.

Izvor: Agencije