U Prištini veliki skup podrške Ramushu Haradinaju

Hiljade građana Kosova okupilo se u centru Prištine, na Trgu “Skenderbeg”, kako bi izrazilo podršku Ramushu Haradinaju, bivšem kosovskom premijeru, koji dva mjeseca u Francuskoj čeka da se francuski sud izjasni po zahtjevu Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaja Srbija tereti za ratni zločin počinjen tokom rata na Kosovu 1999. godine, prenosi Anadolija.

Današnji protest je organizirala Haradinajeva partija, Alijansa za budućnost Kosova, a podržale u ga i mnoge druge kosovske političke partije, organizacije veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i civilnog društva.

Građani su nosili nacionalne albanske i američke zastave i izvikivali su “Ramush Haradinaj je Kosovo ” i “UČK” (OVK). Bivši komandant OVK-a, Ramush Haradinaj se učesnicima protesta obratio putem video poruke kojom im se zahvalio na podršci.

“Ukoliko se budemo držali našeg puta i pravca, taj pravac će nam donijeti pobjedu i ostvarit će nam se pravo da živimo slobodni na našoj zemlji i u našoj državi”, kazao je Haradinaj.

Predsjednik općine Priština i potpredsjednik opozicionog Samoopredjeljenja Shpend Ahmeti, obraćajući se okupljenima istakao je da zadržavanje Haradinaja nije slučajno i da je povezano sa njegovim protivljenjem ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

‘Francuski talac’

Ahmeti je dodao da nije samo Ramush Haradinaj talac u Francuskoj, već cijeli albanski narod.

“Ukoliko mislite da se optužuju samo Ramush, griješite. Oni optužuju cijeli kosovski narod i prijete svima nama sa lažnim optužnicama koje nismo prihvatili ni tada, a nećemo ni danas”, kazao je Ahmeti.

Istovremeno, Daut Haradinaj, poslanik Skupštine Kosova iz redova Alijanse i Ramushev brat, kazao je da ovako veliki skup pokazuje da Ramush Haradinaj nije sam. On je poručio Vladi Kosova da demarkacija sa Crnom Gorom neće proći.

“Imaju priliku da kažu ne dijalogu sa Srbijom, sve dok Srbija ne uputi izvinjenje albanskom narodu za svoje zločine. Imaju priliku da kažu ne demarkaciji, koja šteti Kosovu za više od 8.800 hektara zemlje. Mi nismo protiv demarkacije sa Crnom Gorom, ali nismo spremni da damo ni jedan metar zemlje”, kazao je Haradinaj.

Na protestu  u Prištini govorio je i bivši ambasador OSCE-a na Kosovu, William Walker, koji je izrazio solidarnost sa Haradinajem i građanima Kosova.

“Uvijek sam mislio da je pravosudni sistem u Francuskoj najbolji na svijetu. Ali ovo šta se dešava kosovskom heroju po mom mišljenju je sramota. Ovdje sam da se solidarišem sa svima koji vjeruju u pravdu, ne koristeći pravosuđe za politička pitanja”, kazao je Walker.

Protest je protekao mirno i bez incidenata. Odluka francuskog suda po zahtjevu Srbije za izručenje Haradinaja najavljena je tek za mjesec dana, jer su od Srbije zatražene dodatne informacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije