Izvještaj SAD-a: Diskriminacija i govor mržnje u Hrvatskoj i Srbiji

Vlada je preduzela važne korake u svrhu progona i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava, navodi se u izvještaju (AP)

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki State Department. U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju konstatira se da se najozbiljnija kršenja ljudskih prava odnose na diskriminaciju i socijalno nasilje nad pripadnicima manjinskih grupa, prvenstveno Roma.

U izvještaju o Hrvatskoj za 2016. stoji da je “porastao broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima”, prenosi Hina.

Navodi se da je i dalje je problem vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji jevrejskih općina u Hrvatskoj.

“Vraćanja imovine jevrejskoj zajednici nije bilo od 2014, iako postoji nekoliko takvih zahtjeva”, ocijenio je State Department.

U segmentu medijskih sloboda u izvještaju za 2016. spominje se napad na novinara Antu Tomića, pritisak vlade na rad Vijeća za elektroničke medije. Spominje se da je tada novoizabrani potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam hiljada ljudi u Zagrebu protiv odluke Vijeća za elektroničke elektronske medije da na tri dana prekine emitiranje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba.

“Neki od demonstranata salutirali su ustaškim pozdravom”, navodi se.

Izostanak osude

State Department navodi da je “predstavnik za medije u OSCE- u izvještaju nakon posjete Hrvatskoj napisao ‘da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj – temeljen na sirovoj etnopolitici – uznemiravanja i zastrašivanja nezavisnog regulatornog tijela za medije'”.

U kontekstu antisemitizma spominje se nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela na kojoj su se izvikivali ustaški pozdravi, kao i odluka jevrejskih općina da bojkotiraju zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu iz nezadovoljstva prema vladinom umanjivanju zločina ustaškog režima.

O diskriminaciji po nacionalnoj i vjerskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima.

Navodi se da je diskriminacija prema Romima i socijalno isključenje Roma i dalje problem u Hrvatskoj gdje vlada nizom mjera potiče njihovo zapošljavanje, školovanje i stambeno zbrinjavanje.

U izvještaju se navodi da je hrvatska vlada preduzela važne korake u cilju krivičnog i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava.

Srbija: Diskriminacija manjina

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju konstatira se da se najozbiljnija kršenja ljudskih prava odnose na diskriminaciju i socijalno nasilje nad pripadnicima manjinskih grupa, prvenstveno Roma.

Uznemiravanje novinara i autocenzura također su naznačeni kao jedan od velikih problema, prenosi agencija Beta.

State Department konstatirao je da su neefikasan sistem pravosuđa i dužina pritvora doveli do predugačkih suđenja, ali i da su negativno utjecali na pristup pravdi.

Podsjeća se da su u aprilu prošle godine održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima je, kako su ocijenili posmatrači, biračima ponuđen niz izbora i poštovane su osnovne slobode, uprkos nekim izvještajima o pristranom medijskom izvještavanju, neopravdanoj koristi za vršioce državnih funkcija i zamagljivanje razlike između državnih i partijskih aktivnosti.

U izvještajima se skreće pažnja na optužbe da vlasti u Beogradu nisu uspjele da poštuju zabranu ometanja prepiske i komunikacije.

Pitanje velikog broja raseljenih lica iz ratova 1990-ih godina, ali i dolazak izbjeglica i migranata sa Bliskog istoka i drugih dijelova svijeta nije riješeno i čeka se dugoročno rješenje.

Kako navodi State Department, korupcija je zastupljena u zdravstvu, obrazovanju i višim granama vlasti, uključujući i policiju.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i  pojedinci koji su kritizirali vlast prijavili su da su bili izloženi maltretiranju, dodaje se u izvještaju.

Kritika Tillersonu

Navodi se da su društveno i porodično nasilje nad ženama, zloupotreba djece i diskriminacija osoba sa invaliditetom zastupljeni u društvu. Navodi se da problem predstavlja trgovina ljudima i uznemiravanje pripadnika LGBT populacije.

State Department konstatira da je Vlada Srbije preduzela korake da procesuira zvaničnike, kako u policiji tako i drugim oblicima vlasti, poslije javnog otkrivanja zloupotreba. Ipak, mnogi posmatrači navode da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja ostali neprijavljeni i nekažnjeni.

Mnogi aktivisti za zaštitu ljudskih prava i neki poslanici kritizirali su novog američkog državnog sekretara Rexa Tillersona koji je odbio da javno govori o izvještaju i da ga promovira.

U godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu izražava se zabrinutost zbog zabrane slobode medija, slobode na internetu i suzbijanja opozicionih političkih grupa širom svijeta.

Također se ističe da grupe civilnog društva koje predstavljaju različite grupe stanovništva imaju sve manje prostora za djelovanje.

Izvor: Agencije