Hrvatska vlada reagirala na kritike State Departmenta

Vlada je također saopćila da je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava (EPA)

Povodom izvještaja State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016, u kojem su iznesene brojne kritike, Hrvatska vlada je saopćila da je ta zemlja usvojila najviše standarde zaštite ljudskih prava, kao i da je odlučna da ih i dalje promovira, a posebno kada je u pitanju zaštita prava nacionalnih manjina.

U izvještaju State Departmenta je navedeno da su socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Hrvatska vlada je navela da je u pogledu nekih područja koja se u izvještaju percipiraju kao problematična potrebno istaći da su ona bila naglašavana i u izvještajima State Departmenta za Hrvatsku i tokom ranijih godina.

“Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno. “RH je usvojila najviše standarde zaštite ljudskih prava ratificirajući temeljne međunarodne instrumente. Ta činjenica je potvrđena i kroz članstvo RH u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Evropskoj uniji”, navodi se u saopćenju iz Banskih dvora, prenosi HRT.

Vlada je također saopćila da je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava, posebno naglašavajući “zaštitu prava nacionalnih manjina čemu pridonose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao dio parlamentarne većine”.

Antisemitizam i diskriminacija

U saopćenju se naglašava da je hrvatska Vlada “jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela znatne korake kako bi kaznila počinitelje, što se izričito navodi i u izvješću State Departmenta.”

State Department je u izvještaju naveo da je “predstavnik za medije u OSCE- u izvještaju nakon posjete Hrvatskoj napisao ‘da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj – temeljen na sirovoj etnopolitici – uznemiravanja i zastrašivanja nezavisnog regulatornog tijela za medije'”.

U kontekstu antisemitizma spominje se nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela na kojoj su se izvikivali ustaški pozdravi, kao i odluka jevrejskih općina da bojkotiraju zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu iz nezadovoljstva prema vladinom umanjivanju zločina ustaškog režima.

O diskriminaciji po nacionalnoj i vjerskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima.

Izvor: Agencije