HDZ BiH neutralan o reviziji presude

U medije se plasiraju teme koje udaljavaju od potreba BiH, istakla Borjana Krišto (Arhiva)

Zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je da ova stranka nije bila ni za ni protiv podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, prenose banjalučki mediji.

“HDZ BiH želi i bori se da se odluke donose konsenzusom kroz institucije vlasti bez obzira na to o čemu ili kome je riječ. Povlačenje bilo kakvih poteza u BiH bez konsenzusa u odlučivanju nije dobro za odnose u BiH ni za njen evropski put, pa ni njeno funkcioniranje”, istakla je Krišto, prenosi Tanjug.

Ona je za Hrvatski medijski servis ocijenila da su politička situacija u BiH i funkcioniranje vlasti dosta složeni i bez podnošenja zahtjeva za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde.

Krišto, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je pod znakom pitanja održavanje izbora 2018. ako ne bude izmjena Izbornog zakona BiH.

Pitanje izbora 2018.

“U slučaju da ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, moguće je dovođenje u pitanje održavanja izbora 2018. godine. Ono što mogu reći iz dosadašnjih razgovora jeste da od drugih političkih predstavnika, izuzev deklarativnog stava, nije baš ostavljen utisak da se želi nešto konkretno napraviti i promijeniti”, rekla je Krišto.

Kazala je kako se u medije plasiraju teme koje udaljavaju od potreba BiH.

“Ono što mogu reći iz dosadašnjih razgovora je da od drugih političkih predstavnika, izuzev deklarativnog stava, nije baš ostavljen dojam da se želi nešto konkretno napraviti i promijeniti. A vezano za to radi li se o nekakvom smišljenom scenariju i taktiziranju, reći ću samo da se konstantno nameću i u medijski prostor plasiraju neke teme koje nas udaljavaju od suštine i sadržaja potreba u BiH, rekla je Krišto.

Naglasila je kako HDZ BiH čini sve da kroz razgovore prvenstveno izgradi povjerenje u Bosni i Hercegovini koje je, po njenom mišljenju, nužnost i pretpostavka daljnjeg funkcioniranja BiH i njene opstojnosti.

Izvor: Agencije