Crna Gora i NATO: Prijem u krugove razvijenih zemalja

Premijer Marković je kazao da se radi o historijskom iskoraku (Anadolija)

Premijer Duško Marković ocijenio je da je ratifikacija pristupnog protokola u američkom Kongresu priznanje za Crnu Goru, odnosno potvrda njenog integracionog puta i reformi.  

U američkom Senatu u srijedu je ratificiran Protokol o prijemu Crne Gore u NATO.

Devedeset sedam senatora je glasalo za, a dva protiv. Za ratifikaciju Protokola bila je potrebna dvotrećinska većina.

Premijer Marković je kazao da se radi o historijskom iskoraku.

“Ostaje da sačekamo da protokol potpiše predsjednik Trump. Ne bih želio da spekulišem sa rokovima, ali mogu reći da će Crna Gora na samitu u Briselu prisustvovati kao članica NATO-a”, kazao je on.

Potvrda napora Vlade

Istakao je da je Crna Gora spremna za donošenje odluke u svom parlamentu.

“Mi smo spremni, čekamo odgovarajući trenutak. Nema zakonskih ograničenja, to možemo uraditi i nakon okončanja svih ratifikacija, a možemo i prije, tako da ćemo u narednim danima odlučiti kada će Vlada Prijedlog zakona o ratifikaciji protokola proslijediti crnogorskom parlamentu”, pojasnio je Marković.

Šef crnogorske diplomatije kaže da su napori Vlade u Podgorici dobili potvrdu u najvećoj svjetskoj demokratiji.

“Vjerujemo da će se čitav proces ratifikacije i našeg prijema u NATO okončati do samita u maju čime će Crna Gora ostvariti jedan od svojih strateških ciljeva ulazak u Sjevernoatlantski savez. Nakon toga će biti ostvaren i drugi cilj crnogorske politike  članstvo u EU. Time se zaokružuje ciklus koji je počeo obnovom državne nezavisnosti kada je građanima Crne Gore obećan ovaj put u krugove privilegovanih i razvijenih zemalja”, istakao je Darmanović.

Do sada je 26 od 28 zemlja članica NATO-a ratificiralo ulazak Crne Gore, a osim Sjedinjenih Država, ulazak Crne Gore u NATO trebaju još ratificirati Holandija i Španija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Senatu je dvotrećinskom većinom ratificiran Protokol o prijemu Crne Gore u NATO, a dokument treba potpisati predsjednik Donald Trump da postane zakon.

Published On 28 Mar 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO