Sud za zločine OVK-a usvojio Statut

Kada se usvoji Pravilnik, Specijalno tužilaštvo Davida Schwendimana moći će podnijeti prve optužnice (Arhiva)
Kada se usvoji Pravilnik, Specijalno tužilaštvo Davida Schwendimana moći će podnijeti prve optužnice (Arhiva)

Specijalni sud za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova usvojio je Pravilnik o postupku i dokazima (Statut) i proslijedio ga na potvrdu Ustavnom sudu Kosova, koji u roku 30 dana treba utvrditi je li Pravilnik u skladu s Ustavom Kosova, saopćio je u utorak ovaj sud.

Sud, čije će sjedište biti u Hagu, ima nadležnost za navodne zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Pravilnik će stupiti na snagu sedam dana nakon što Ustavni sud utvrdi da je taj dokument u skladu s Poglavljem II Ustava.

Kad Pravilnik o postupku i dokazima stupi na snagu, Specijalni sud (odnosno njegova vijeća) moći će početi s radom, odnosno Specijalno tužilaštvo Davida Schwendimana moći će podnijeti prve optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK-a.

Zaštita svjedoka i žrtava

Poseban pravilnik o radu ovih specijaliziranih vijeća suda i tužilaštva potreban je zato što se na njihov rad ne primjenjuje standardni Zakon o krivičnom postupku Kosova, ukazano je u saopćenju.

Pravilnik regulira vođenje sudskog postupka pred Specijaliziranim vijećima na svim nivoima, od vijeća Osnovnog suda preko vijeća Apelacionog suda do vijeća Vrhovnog suda, i regulira dužnosti sudije za prethodni postupak.

Sudije Specijaliziranog vijeća Ustavnog suda usvojile su svoja pravila o postupku, koja će biti unesena u Pravilnik.

Taj pravilnik, kako je saopćeno, stavlja naglasak na zaštitu svjedoka, žrtava i drugih osoba izloženih riziku zbog svjedočenja ili saradnje sa Specijaliziranim vijećem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO