Vajgl: U Makedoniji su mogući najcrnji scenariji

'Evropske institucije rade što mogu', kaže poslanik u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl (Anadolija)

“Stanje u Makedoniji vrlo je ozbiljno, ali još nije krajnje alarmantno”, izjavio je u petak Ivo Vajgl, poslanik u Evropskom parlamentu, koji se upravo vratio iz Skoplja, gdje je boravio s evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom i grupom evropskih parlamentaraca.

“Svakog dana nešto se desi. Sada su se u Sobranju dogovorili o nekoj kadrovskoj komisiji”, rekao je on za agenciju Anadolija.

“Oni koji trebaju formirati vladu dopustili su da predsjednik Sobranja bude izabran iz redova VMRO-DPMNE-a, tako da je to neki gest tolerancije”, dodao je.

Glavna dešavanja na ulicama

“Oni imaju većinu, ali dali su tu funkciju predsjednika Sobranja VMRO-DPMNE-u. Najkarakterističnija je, ipak, izjava koju nam je dao Nikola Gruevski, predsjednik VMRO-DPMNE-a, da će insistirati do kraja, da mu se ne ide u zatvor. Ako je to taj motiv svega, onda znači da još dugo neće biti kompromisa”, naveo je Vajgl.

Međutim, činjenica je da oni koji imaju većinu, predvođeni Socijaldemokratskim savezom Makedonije, “sada imaju neku drugu mogućnost”.

“Oni mogu, na osnovu većine koju imaju, ako dođe do uspostave saziva parlamenta, a do toga vode i drugi putevi, ne samo preko predsjednika Đorga Ivanova, izabrati vladu i zaobići Ivanova”, navodi Vajgl.

Evropski poslanik naglašava kako su “glavna dešavanja na ulicama”.

“VMRO-DPMNE beskompromisno je pozvao ljude na ulice i oni paradiraju, a i oni s njima. Plašim se da ta stvar na ulicama može eskalirati, ali ne možemo predvidjeti kako. Neću da govorim o najcrnjim scenarijima, međutim, tamo su mogući. Svakog dana više je huškanja protiv Albanaca. Vjerovatno i druga strana radi isto. Albanski jezik ne znam, pa ne mogu pratiti njihove medije”, navodi Vajgl.

‘Neka odluče Zaev i Gruevski’

“Evropske institucije rade što mogu”, kaže poslanik u Evropskom parlamentu.

“Bili smo dolje, bila je evropska komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini. Evropska unija ima mogućnosti djelovati na zemlju kandidata gdje se događaju stvari van stepena moguće tolerancije. Ima stvari, ali ja ne želim o tome govoriti.  Neću da govorim o sankcijama, neću da govorim o kažnjavanju, neću da govorim o krajnjim konsekvencama, jer stvari još nisu tako daleko otišle. Još je moguć neki rasplet. Barem se nadam”, naveo je Vajgl.

Kaže kako je i sam pledirao u Skoplju na predsjednika VMRO-DPMNE-a Gruevskog i predsjednika SDSM-a Zorana Zaeva da se sastanu.

“Rekao sam im da se sastanu, Zaev i Gruevski, u četiri oka i da se pošteno dogovore o tome kuda vode zemlju”, poručio je Vajgl.

Izvor: Agencije