Grabar-Kitarović: Jugoistočna Europa van fokusa EU-a i NATO-a

Jugoistočna Evropa proživljava puni udar svih velikih sigurnosnih briga s kojima se suočavaju EU i NATO (EPA)

“Europska unija i NATO u prošlom desetljeću izgubili su usredotočenost na jugoistočnu Europu jer se činilo da su veliki sukobi u tom dijelu Europe riješeni i da je razloga za zabrinutost manje”, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i naglasila da tom području treba veća predanost međunarodne zajednice.

“Jugoistočna Europa proživljava puni udar svih velikih sigurnosnih briga s kojima se suočavaju EU i NATO”, kazala je ona tokom predavanja profesorima i studentima univerziteta u švedskom Lundu.

“Ako to kombinirate sa svojstvenom političkom nestabilnošću ovoga područja, djelomično slabim institucijama i gospodarstvima, postaje vrlo očigledno da ove mlade demokracije trebaju jaču predanost EU-a i NATO-a”, rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska za proširenje EU-a

Predsjednica je ponovila da Hrvatska snažno zagovara ideju proširenja EU-a i NATO-a na jugoistočnu Evropu.

Kazala je kako Hrvatska pruža pomoć svima te poštuje suverenu odluku svake države da saveze i partnerstva potraži drugdje, ali ne podržava i ne može tolerirati skrivenu upletenost trećih strana u postupke odlučivanja.

Rekla je da se radije koristi političkim terminom “konsolidacija Europe” kada razmišlja o EU-u i širim evroatlantskim integracijskim procesima.

“Vjerujem da je to širi pojam od ‘proširenja EU-a’, što se često smatra tehničkim procesom. Kako bi se potpuno konsolidirala Europa i postigla stabilnost, sigurnost i razvoj, u nju se mora uključiti jugoistočnu Europu. EU može povećati broj država članica uključivanjem jugoistočne Europe, ali ona neće biti proširena. Umjesto toga bit će potpuna i konsolidirana”, kaže Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije