Američki general za jače prisustvo na Kosovu zbog Rusije

'Ako se Crna Gora ne pridruži NATO-u, to će utjecati na druge države', kaže Scaparrotti (AP)

Komandant američke vojske u Evropi, general Curtis Scaparrotti, izjavio je kako je “potrebno jače prisustvo Sjevernoatlantske alijanse na Kosovu zbog obuzdavanja Rusije na Balkanu”.

Scaparotti je govorio tokom rasprave Odbora Senata SAD-a za oružane snage, prenose agencije.

Na pitanje senatorice Jodi Ernst iz savezne države Iowe slaže li se da je potrebno snažnije prisustvo NATO-a na Kosovu za obuzdavanje Rusije na Balkanu, Scaparrotti je odgovorio potvrdno.

General je dodao da “ne bi trebalo smanjivati veličinu naših snaga, a posebno kad je riječ o Kosovskim sigurnosnim snagama, jer je to sada neka vrsta temelja stabilnosti, ali su tamo potrebni mnogo jači diplomatski informacioni napori Alijanse”, prenose agencije.

Za Crnu Goru u NATO-u

Scaparrotti je govorio i o uključivanju Crne Gore u NATO, rekavši kako je to od presudnog značaja za Sjedinjene Američke Države.

“Oni imaju takvu želju, ispunili su ‘Mapu puta’ [akcioni plan za članstvo u NATO-u]”, izjavio je komandant američke vojske u Evropi na raspravi u Senatu SAD-a.

General je rekao kako će, ako se Crna Gora ne pridruži NATO-u, to utjecati na druge države, posebno u istočnoj Evropi, koje “gledaju ka Zapadu” i žele biti partneri NATO-a.

Izvor: Agencije