Zukorlić pozvao Bošnjake da podrže Vučića na izborima

Muamer Zukorlić: Presudni u podršci Aleksandru Vučiću su bili interesi naroda koji predstavljamo (BDZ)
Muamer Zukorlić: Presudni u podršci Aleksandru Vučiću su bili interesi naroda koji predstavljamo (BDZ)

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić pozvao je u nedjelju sve Bošnjake i ostale građane da na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji podrže kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, prenosi agencija Tanjug.

Zurkolić je na konferenciji za medije u Novom Pazaru istakao kako je ta odluka najbolja za Bošnjake u Srbiji.

“Presudni u podršci Vučiću su bili interesi naroda koji predstavljamo, građana koji su nam dali podršku na prošlim izborima”, rekao je on.

Kako je objasnio, Vučić je u više navrata javno izrazio svoju opredijeljenost politici dijaloga i pomirenja, naglašavjući, kako je rekao, da od odnosa između Srba i Bošnjaka zavisi mir i stabilnost u Srbiji i regiji.

Investicija, a ne kontrausluga

“Pratili smo i izjave i ponašanje predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića proteklih nedjelja i uvjerili se da mu je stalo do dijaloga s Bošnjacima, pa i po pitanjima koja nisu bila prijatna, posebno u odnosima s Bosnom i Hercegovinom”, kazao je Zurkolić.

On je dodao kako ta stranka neće dobiti nikakvu kontrauslugu za svoju podršku, jer je ta odluka investicija u budućnost.

Lider BDZ-a je dodao kako emocije, za koje “uvijek ima materijala u našoj krvavoj i gorkoj prošlosti”, treba ostaviti po strani, da ih se ne treba odricati, ali da ne smiju biti presudne u donošenju hrabrih i važnih odluka.

Prema njegovim riječima, odluci o podršci Vučiću prethodilo je uvjerenje kako je među njegovim političkim prioritetima stabilnost, očuvanje mira i unapređenje odnosa kroz dijalog i puno pomirenje.

“Ova odluka ne predstavlja nikakav međupartijski dogovor, niti je čak vrsta nagrade Vučiću. To je naša investicija, za koju vjerujemo da jednako donosi efekte za Bošnjake u Srbiji, sve građane u Sandžaku, ali i za Srbiju i većinski i ostale manjinske narode u Srbiji”, rekao je Zukorlić.

Prvi čovjek BDZ-a je podvukao kako je rukovodstvo ove zajednice u razgovorima s Vučićem i resornom ministricom Zoranom Mihajlović uvjereno kako će u Sandžaku biti razvijana saobraćajna infrastruktura, koja će doprinijeti razvoju tog dijela Srbije.

Zamjerke na rad Vlade

On je ukazao na autoput u okviru Koridora 11, koji bi trebao ići preko Peštera, ali i na autoput Beograd – Sarajevo, čija ruta ne bi trebala izbjeći Sandžak.

“Tek s takvim otvaranjem, uključujući i našu ideju o aerodromu na prostoru Sandžaka i zahtjev za želježničkom prugom, gasovodom i kliničkim centrom, s tim velikim projektima, siguran sam da Sandžak kreće novim putem”, rekao je Zukorlić.

To će, smatra on, doprinijeti smanjenju tenzija između Bošnjaka i Srba, koje proizilaze iz ekonomsko-socijalnog stanja.

Iznio je i zamjerke na rad aktuelne Vlade kada je riječ o važnim pitanjima za Bošnjake, navodeći primjer nedovoljne zastupljenosti Bošnjaka u državnim organima, poput policije, pravosuđa i poreske uprave.

“Zamjerka je i pitanje Islamske zajednice, gdje, osim najava i lijepih reči, namamo ozbiljne korake u pogledu rješavanja problema jedinstva Islamske zajednice”, rekao je Zukorlić i dodao kako aktuelna vlast nema adekvatan odnos prema Islamskoj zajednici koja zastupa većinu muslimana u Srbiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Izlaznost, predviđanja, kombinatorike i mogućnosti – politički analitičari i istraživači javnog mnijenja prave projekcije uoči predsjedničkih izbora u Srbiji. Paralelna istraživanja odvijaju se i na polju koje se uglavnom veže za čistu sreću. Zavisno od dnevnopolitičkih kretanja, kao na berzi mijenjaju se i kvote na predsjedničke kandidate u beogradskim kladionicama.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO