Hashim Thaci: Kosovo će ipak dobiti svoju vojsku

Hashim Thaci je pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju zajednice - asocijacije srpskih opština (EPA)
Hashim Thaci je pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju zajednice - asocijacije srpskih opština (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi kako će Kosovo dobiti svoju vojsku, uz partnerstvo s međunarodnim faktorom, te kako međunarodni faktor nije protiv transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku, prenosi Tanjug.

“Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u oružane snage Kosova, nego samo ima razlike oko toga da li se to treba uraditi preko amandmana na Ustav ili zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba se više raditi sa Srbima da se vrate u kosovsku Skupštinu, kako bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona. Naglašavam još jednom – imat ćemo i vojsku i partnerstvo s međunarodnim faktorom”, rekao je on.

“Mi ćemo raditi do posljednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima da se dođe do ustavnih promjena, ali ako će Srbija stvarno spriječiti i prijetiti kosovskim Srbima da ne učestvuju u radu Skupštine, onda ćemo mi ići dalje s varijantom B”, istakao je Thaci.

Poziv predstavnicima Srpske liste

On nije mogao precizno odgovoriti kada će se dogoditi transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u oružane snage Kosova, ali je rekao kako formiranje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije KFOR-a sa Kosova.

“Ni pod kojom okolnošću. Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezolucijom 1244 [Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda], određena je i Sveobuhvatnim prijedlogom predsjednika [Maartija] Ahtisaarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamjenjiva”, istakao je kosovski predsjednik.

Thaci je također pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju zajednice – asocijacije srpskih opština, jer, kako je kazao, ona se ne može formirati bojkotom institucija.

Prema njegovim riječima, “asocijacija srpskih opština se mogla početi formirati već prije četiri-pet mjeseci”, ali da je Vlada Kosova “talac bojkota poslanika i srpskih ministara”. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO