Kraus: Nije dovoljno ukloniti ‘Za dom spremni’ da dođemo u Jasenovac

Jasenovac, Spomen-ploča, HOS, Za dom spremni
Kraus kaže da nije problem samo ploča u Jasenovcu, nego i reakcije državnog vrha (Pixsell)

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, nakon što nije sudjelovala u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, neće ni ove godine prisustvovati državnoj komemoraciji povodom godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac 22. travnja.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus gostujući na N1 upitan je bi li uklanjanje pozdrava “Za dom spremni” s ploče pripadnika HOS-a u Jasenovcu zadovoljilo Koordinaciju židovskih općina.

“Za mene ne bi bilo dovoljno ni to… Želim vidjeti rezultate, a onda možemo govoriti o zajedničkom sudjelovanju na komemoraciji”, poručio je Kraus.

On je objasnio da se “dan proboja logora Jasenovac obilježava svake, pa i ove godine” i da “Jom Hašoa, Dan sjećanja na nevine žrtve holokausta, pada ove godine na taj dan”.

Relativizacija zločina

“Nećemo prisustvovati državnom obilježavanju proboja logora Jasenovac, već ćemo 24. travnja obilježavanje sjećanja Jom Hašoa održati u Jasenovcu, a ne na Mirogoju. Zašto? Zato što se ništa nije učinilo u ovih godinu dana. Nije to samo zbog postavljanja ploče, već je do reakcije državnog vrha, predsjednice Republike i Vlade, premijera. Događa se relativizacija ustaštva i vojnih oznaka. Ako neko danas izjednačava crvenu zvijezdu sa ‘Za dom spremni’, sa ‘U’, s kukastim križem, onda se pitam gdje smo mi”, kazao je Kraus, kako prenosi Tanjug.

Upitan što Židovska općina Zagreb želi poručiti bojkotom, on je rekao: “Želimo poručiti da se s takvom politikom i relativizacijom NDH ne možemo i nećemo nikada pomiriti. Svi koji su završili u Jasenovcu završili su tamo s potpisom, pozdravom ‘Za dom spremni’. Svi. Ne samo Židovi, već i Romi i Srbi”.

Židovska vjerska zajednica Bet Israel ranije je poručila kako je odlučila da ni ove godine neće nazočiti službenoj komemoraciji u Jasenovcu, u znak prosvjeda što Vlada ne poduzima konkretne korake dok se u društvu, kažu, tolerira ustaška ideologija.

“Posljedica takvog poigravanja s jednim dijelom hrvatske povijesti izravno utječe na atmosferu u društvu, u kojem se ustaški zločini relativiziraju, i to na svim razinama, dok se istovremeno širi ksenofobija i antisemitizam”, priopćio je u četvrtak Bet Israel.

Ta vjerska zajednica podsjeća da je 80 posto pripadnika židovske zajednice u NDH ubijeno u logorima Jasenovac, Danica, Stara Gradiška i drugim sabirnim mjestima ili su ih ustaše izručili nacistima, koji su ih transportirali u logore smrti kao što je Auschwitz.

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ simbol je najmračnijeg dijela hrvatske povijesti, tijekom kojeg su izvršeni stravični zločini nad odraslima i djecom“, ustvrdio je Bet Israel, kako je prenijela Hina. 

Bojkot i prošle godine

Za pripadnike židovske zajednice svečane manifestne komemoracije na kojima se prigodno osuđuje ustaštvo i priklanja antifašizmu nisu dovoljne jer svakodnevica pokazuje nešto suprotno tomu.

Službenoj komemoraciji u Jasenovcu lani nisu nazočili predstavnici židovske zajednice, Srpskoga narodnog vijeća i antifašističkih organizacija jer su smatrali da je u društvu prisutna revitalizacija ustaštva.

Ipak, na državnoj komemoraciji bilo je pojedinca iz Židovske općine Zagreb, pa je tako Vladimir Bogdanić u izjavi novinarima istaknuo da je došao jer njegova Republika taj dan komemorira žrtve.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. 

Izvor: Agencije