Hahn: Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn potvrdio je u petak u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina, kao i sve druge države zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu, istakavši kako će Brisel sa svoje strane sve učiniti da to tako i ostane, no države regije moraju provoditi reforme, ali i bliže međusobno sarađivati kako bi potvrdile svoju spremnost za članstvo u Uniji.

“Stabilnost regije može biti održana samo uz evropsku perspektivu”, kazao je Hahn novinarima.

On je ohrabrujućim opisao opredijeljenost predsjednika vlada šest zapadnobalkanskih država koji su na jučerašnjem samitu u Sarajevu najavili bližu saradnju, uključujući uspostavu jedinstvenog regionalnog tržišta, koje bi trebalo okupiti 20 miliona ljudi te potaknuti razmjenu roba i kapitala, ali i ekonomskih potencijala cijelog jugoistoka Evrope.

Sve bi to, kako je najavio Hahn, trebalo biti jasnije do samita Berlinskog procesa u junu u Trstu. Dotad bi trebalo predložiti zakonske i institucionalne okvire za funkcioniranje jedinstvenog tržišta kako bi to najutjecajnije članice EU-a mogle i konkretno podržati.

Susret s entitetskim premijerima

Dan nakon skupa regionalnih premijera Hahn se sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i predsjednicima vlada bh. entiteta Federacije BiH i Republike Srpske Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović, s kojima je razgovarao o ispunjavanju obaveza iz plana reformi usvojenog potkraj 2015. godine.

Taj plan proistekao je iz tadašnje britansko-njemačke inicijative, čiji je cilj bio ubrzati ekonomske i socijalne reforme kako bi se stabiliziralo stanje u Bosni i Hercegovini i stvorile pretpostavke za rješavanje otvorenih političkih pitanja, poput ustavnih promjena i promjena izbornog zakonodavstva, o čemu dotad nije bilo moguće postići ni minimum saglasnosti.

Nakon 20-ak mjeseci provedbe tog plana Hahn je ocijenio kako su postignuti važni učinci, no istakao je kako se s tim mora odlučno nastaviti kako bi konkretni rezultati bili vidljivi običnim ljudima.

“Reforme se moraju nastaviti”, kazao je Hahn, pozvavši da se osigura i nastavak aranžmana s MMF-om, koji bi Bosni i Hercegovini trebao donijeti finanijsku potporu od približno 550 miliona eura.

Izvor: Agencije