Srbija: Suprotstaviti se formiranju vojske Kosova

Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije konstatirao je na današnjem zasjedanju, razmatrajući situaciju u regiji, kako je “Srbija stabilna zemlja i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na njenoj teritoriji”.

Sjednica tog tijela sazvana je, kako je istaknuto u priopćenju, “posle najnovijih inicijativa i zahteva Albanaca za prekidom briselskog dijaloga i formiranjem tzv. vojske Kosova”.

Izražena je zabrinutost zbog, kako je rečeno, “zaoštravanja retorike koja je primetna u delovanju prištinskih organa vlasti”.

“Posebno su zabrinjavajuće inicijative za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine, a naročito zahtev za formiranjem vojske Kosova. Republika Srbija snažno i nedvosmisleno zahteva nastavak dijaloga u Briselu, poštovanje međunarodnog pravnog poretka, Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma”, navodi se u priopćenju.

Po tom dokumentu, “Savet je obavezao organe Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju takozvane vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba”.

Turbulentna i složena situacija

“Situacija u regionu je turbulentna i složena, a država Srbija je uložila ogroman napor da u ovom delu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost, kao i da budu uspostavljeni dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i verskih grupa. Ipak, bez našeg uticaja, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su podstaknuti, kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti, tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obaveštajnih službi”, navedeno je u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Istaknuto je i kako je “zadatak svih organa Srbije da ne dozvole bilo kakvo prelivanje političkih, ali i drugih sukoba na teritoriju Srbije, te da poštuju nezavisnost drugih država i ne mešaju se u njihove unutrašnje stvari”.

“Savet obavezuje državne organe da u skladu sa svojim nadležnostima učestvuju u saradnji sa Srbima u regionu koji se nalaze pod političkim pritiscima centralnih vlasti u pojedinim državama Zapadnog Balkana, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta tih država”, priopćeno je.

Sjednicom je predsjedavao Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, a sastanku su prisustovali premijer Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, te čelni ljudi sigurnosnih agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO