Akcija ‘Bosna’: Potvrđena optužnica protiv Amira Zukića i ostalih osumnjičenih

Zukić je uhapšen u februaru u policijskoj akciji 'Bosna' (Al Jazeera)
Zukić je uhapšen u februaru u policijskoj akciji 'Bosna' (Al Jazeera)

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Amira Zukića i ostalih osumnjičenih u akciji “Bosna”, a koju je prethodno podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS).

Optužnica je potvrđena protiv Amira Zukića, generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), i njegovog vozača Seida Fazlagića, izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, te Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića i Mirsada Kukića, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a, prenosi portal Klix.ba.

Oni se terete da su počinili krivično djelo “udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi s krivičnim djelom “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem” te krivično djelo “protuzakonito posredovanje”, saopćeno je ranije iz ove pravosudne institucije.

Kako se navodi u optužnici, Zukić i Bibić terete se da su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić, koji su, kao članovi grupe, pronalazili osobe spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Zukić, koristeći se svojim utjecajem, preko Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Hapšenje u akciji ‘Bosna’

Sarajlić i Kukić terete se da su, koristeći se svojim položajem, posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”.

Džananović se tereti za krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlasti”, Sarajlić i Kukić za krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”, a Fazlagić za krivično djelo “pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela”.

“Postupajuće tužiteljice uz optužnicu su predložile Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Senadu i Nedžadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću i Seidu Fazlagiću”, naveli su ranije iz Tužilaštva KS.

Osim toga, Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja. Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Zukić je uhapšen u februaru u policijskoj akciji “Bosna”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO