Hahn nosi ponudu za rješenje krize u Makedoniji

Povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn stigao je u Makedoniju, a u Skoplju se ne isključuje mogućnost da bi mogao donijeti i prijedlog za formiranje “široke koalicije” stranaka, čiji bi predstavnici činili novu vladu. 

Hahn sudjeluje u radu ministarskog sastanka “zapadnobalkanske šestorice”, koji je okupio ministre vanjskih poslova, energetike i ekonomije.

Iz Bruxellesa je potvrđeno da će tokom dana imati i bilateralne susrete s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Makedoniji.

Pitanje koje se nameće jeste, ukazuje Tanjug, hoće li Hahn u “diplomatskoj torbi” donijeti i prijedlog za formiranje “široke koalicije” i rješavanje političke krize u Makedoniji.

Očekuje se da bi Hahn takav prijedlog mogao iznijeti ukoliko do njegovog dolaska ne dođe do dogovora makedonskih stranaka o parlamentarnoj većini, što je malo izvjesno.

“Mislim da Hahn dolazi s ekskluzivnom ponudom, koja ne može biti rješenje, ali može biti preporuka kako bi se izbjeglo raspisivanje novih izbora. Međunarodna zajednica očekuje formiranje vlade što prije, a Hahn bi sada trebao precizirati što točno znači ‘široka koalicija'”, rekla je sveučilišna profesorica Ana Pavlovska Daneva, a prenijeli makedonski mediji.

Međunarodna zajednica je prethodnih tjedana više puta poručila Skoplju da očekuje formiranje vlade, koja će imati široku podršku u parlamentu.

Izvanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. prosinca, ali ni skoro dva mjeseca nakon toga vlada nije formirana.

Mandat za formiranje vlade prvo je dobila stranka VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koja je na tim izborima osvojila najviše mandata (51), dok je druga bio opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva sa 49 zastupničkih mandata.

Nakon što su propali pregovori o formiranju vlade između VMRO-DPMNE-a i albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), predsjednik Đorge Ivanov je poručio kako će naredni mandat za sastavljanje vlade dobiti koalicija stranaka, koja osigura podršku najmanje 61 zastupnika. 

Makedonski parlament ima 120 zastupnika.

Pregovori SDSM-a i DUI-ja

Razgovore o formiranju parlamentarne većine službeno su u ponedjeljak počeli predstavnici SDSM-a i DUI-ja i na tom sastanku oni su, kako je priopćeno, razgovarali o mogućnostima izlaska iz trenutne krize.

“Suočeni smo s vrlo principijelnim pitanjima kao što je, na primjer, kako da se izborimo s odlukom predsjednika Ivanova koji ne poštuje Ustav. Mi smo daleko od konkretnih razgovora o političkim pitanjima, a posebno od raspodjele funkcija”, rekla je novinarima Radmila Šekerinska, predstavnica SDSM-a.

Prema informacijama iz DUI-ja, početak pregovora je okarakteriziran kao konstruktivan.

“Javnost zna naš okvir: integracija u EU i NATO, provedba sporazuma o Specijalnom tužiteljstvu, pitanja vezana za provedbu Ohridskog sporazuma, ravnopravnost Albanaca… Imali smo konstruktivnu atmosferu, a konačnu odluku će donijeti predsedništvo stranke”, rekla je Teuta Arifi, potpredsjednica DUI-ja.

U ovom krugu pregovora VMRO-DPMNE se ne oglašava, a predsjednik stranke Gruevski je nakon sastanka sa šeficom OSCE-a u Makedoniji Ninom Suomalainen ponovio da jedini izlaz iz aktualne političke situacije vidi u novim izborima.

Skopski mediji konstatiraju kako se čini da je finale postizborne krize blizu i pritom ne isključuju ni raspisivanje novih izvanrednih izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije