Bošnjaci u RS-u ponovo traže pravo na bosanski jezik

Narodna skupština RS-a u augustu je odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage (Narodna Skupština Republike Srpske)

Zastupnici Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražili su da se Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju briše diskriminacija bošnjačkih đaka.

Upozoravaju da se bošnjačkoj djeci u obrazovnom sustavu bh. entiteta Republika Srpska nameće naziv jezika, ne dozvoljavajući da to bude bosanski.

Prema stajalištu Nedima Čivića, zastupnika Koalicije “Domovina”, svako dijete mora imati jednaka prava i ne može se dozvoliti bilo kakva diskiminacija.

“Iako su navedeni, ti članovi zakona se ne poštuju kada su pitanju bošnjački đaci u Republici Srpskoj. Diskriminacije, posebno u osnovnom obrazovanju u Republici Srpskoj, ima i previše” naveo je Čivić.

Podsjetio je i kako je opći standard da svaki narod svoj jezik može zvati kako želi te upitao zašto se to ne dozvoljava Bošnjacima u Republici Srpskoj.

“Negiranje naziva bosanski jezik u Republici Srpskoj opterećuje ukupne odnose i to se pitanje mora riješiti”, poručio je Čivić.

Uvode malu maturu

Prema Prijedlogu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji je jutros razmatran na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, propisano je uvođenje male mature u pisanoj formi nakon devetog razreda osnovne škole.

Eksperimentalna primjena male mature trebala bi početi od školske 2017/18. godine.

Pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Radmila Kocić-Ćućić rekla je da će rezultat učenika na maloj maturi biti bodovan prilikom upisa u srednju školu.

Zastupnici su prethodnog dana završili raspravu samo o jednoj trotački dnevnog reda – izvještaju o rezultatima prošlogodišnjeg referenduma o neustavnom Danu Republike Srpske.

Tom dijelu zasjedanja nisu prisustvovali zastupnici Koalicije “Domovina“, ukazujući da Narodna skupština Republike Srpske ponovno krši odluke Ustavnog suda BiH, zbog kojih je SAD uveo sankcije entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku.

Izvor: Agencije