Janković: Kao predsjednik bit ću zaštitnik Srbije

Osim Demokratske stranke, Jankovićevu kandidaturu do sada je podržalo osam političkih pokreta i stranaka (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Kandidat za srbijanskog predsjednika Saša Janković potvrdio je kako je podnio ostavku na dužnost zaštitnika građana kako bi “kao predsednik bio zaštitnik Srbije”.

“Kandidovaću se za mesto predsednika kako bi ta funkcija bila garant da će sve druge institucije i Srbija služiti građanima i biti u službi građana”, rekao je Janković u obraćanju novinarima.

Upitan može li Vuk Jeremić računati na njegovu podršku ukoliko uđe u drugi krug, Janković je odgovorio da svatko izlazi na izbore kako bi pobijedio i da će o tome pričati kada za to dođe vrijeme.

“Sasvim sam siguran da Vuk Jeremić predstavlja opozicioni blok, ali da smo toliko slični da već u ovom momentu treba da podržavamo jedan drugog ja bih se odmah odrekao kandidature i podržao ga. Mislim da sam radom i onim što sam učinio pokazao da sam bolji kandidat”, rekao je Janković.

Podrška stranaka

Osim Demokratske stranke, rekao je, njegovu kandidaturu do sada je podržalo osam političkih pokreta i stranaka.

Upitan šta bi prvo radio kao predsjednik Srbije, Janković je najavio da će tu instituciju vratiti građanima.

Ne očekuje poštenu kampanju, te je pozvao sve državne institucije i sudionike kampanje da “vrate dostojanstvo i politički sistem građanima da bi oni slobodno birali i bili birani”.

Na pitanje može li zamisliti sebe kao predsjednika, a Aleksandra Vučića kao premijera, Janković je rekao da takva vladavina “mora da se zamisli”.

Novinare je zanimalo ima li i poruku za premijera Vučića, ukoliko se odluči da se kandidira za predsjedniika Srbije. “Imam poruku za građane, a ona je da izađu i i bore se za državu, koja im je trenutno oteta”, rekao je Janković.

Mihajlović: Srbija dobila lošeg kandidata

U međuvremenu je, na objavu Jankovićeve kandidature, reagirala i Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i članica Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS).

“Građani Srbije danas su izgubili zaštitnika građana, koji je 10 godina obavljao ovu funkciju, i dobili jednog lošeg predsedničkog kandidata”, smatra Mihajlović. 

Po njemu, Janković je trebao podnijeti ostavku “još pre 43 dana”, kada je i službeno najavio da će izaći na izbore.

“Ovako je Janković mesec i po dana vodio kampanju skrivajući se iza funkcije na kojoj je, upravo zbog zaštite svih građana Srbije, zabranjeno bavljenje politikom”, istaknula je Mihajlović.

“Ostavka Jankovića neće i ne može da sakrije zloupotrebu i građana Srbije, i odgovorne funkcije zaštitnika građana”, smatra Mihajlović.

Izvor: Agencije