Janković najavio ostavku na dužnost zaštitnika građana

Krajnja nesposobnost Vučića za vođenje države jedini su uzrok ozbiljnih problema koje Srbija ima iznutra i spolja, smatraju u Jankovićevom pokretu (Zoran Žesti? / Tanjug)

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković najavio je da će podnijeti ostavku na dužnost u utorak, te početi pripreme za izbornu kampanju za predsjedničke izbore koji bi se trebali održati u travnju, doznaje beogradski Danas.

Janković bi, po njihovim spoznajama, već u ponedjeljak uvečer mogao i službeno objaviti odluku o ostavci.

To bi se trebalo dogoditi na prijemu u Palati Srbije, koji se održava povodom 10 godina rada institucije Zaštitnika građana. 

Drugi mandat Saše Jankovića na mjestu Zaštitnika građana ističe početkom kolovoza.

Po zakonu, ne bi imao pravo ponovno biti biran na tu dužnost.

Još nekoliko kandidata

Mandat zaštitnika građana je pet godina i može najviše dva puta biti biran na tu poziciju.

Janković je drugi mandat odlučio skratiti jer je krajem prošle godine objavio da će se kandidirati na izborima za predsjednika Srbije.

“Kada se osvrnem unazad, najveće dostignuće je da je ova institucija postala svetionik građanima i savesnim državnim službenicima, dokaz da administracija i građani ne moraju da budu neprijatelji. Izdigli smo teme ljudskih prava i vladavine prava iz akademskog i nevladinog domena u sferu interesovanja ‘običnog’ građanina”, rekao je Janković za Danas.

Prethodno je kandidaturu najavio i bivši šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić, te još nekoliko opozicijskih političara.

Još nije poznato tko će biti kandidat vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, a premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić najavili su objaviti odluku za desetak dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije