CIK: Izbori u Stocu 19. februara

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da će se ponovljeni izbori u Stocu održati 19. februara, javila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović.

Odluka o datumu održavanja novih izbora donesena je jednoglasno.

CIK je prethodno od Apelacionog odjeljenja Suda BiH dobio rješenja kojim se odbijaju kao neosnovane žalbe Inicijative za Stolac i Socijaldemokratskog fronta na odluku o poništenju izbora u Stocu, čime su se stekli uvjeti da bude donesena odluka o raspisivanju ponovljenih izbora.

Izbori su u tom gradu prekinuti 2. oktobra prošle godine, nakon fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu.

Skidanje kandidata s izborne liste

CIK je poništio izbore i kaznio skidanjem s izborne liste četiri kandidata, te novčano kaznio kandidate kao i njihove političke stranke.

Apelaciono vijeće Suda BiH ranije je potvrdilo odluke CIK-a BiH o uklanjanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te kandidata za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža.

Utvrđeno je da su kandidati Kaplan i lista Za bolji Stolac, Mahmutćehajić i Ljubović iz Inicijative za Stolac, te Raguž i lista Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH – HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije