Sumnjive isplate u uredu bivšeg premijera Hrvatske

Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji šef Ureda premijer Milanovića Tomislav Saucha (Arhiva)
Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji šef Ureda premijer Milanovića Tomislav Saucha (Arhiva)

Državna revizija u uredu bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate.

Prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu – isplaćeno je 307. 785 kuna (oko 41 hiljada eura) za inostrane dnevnice, prenosi Hina.

Radi se o više od 500 inostranih dnevnica, a putnim nalozima nije priložen izvještaj s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160. Prema tome, ispada da je svaki od njih na službenom putu boravio skoro pola godine.

Sva su putovanja, međutim, trajala između devet i 12 dana, objavio je HRT.

Savjetnici odbacuju krivicu

Revizija spominje posebnog savjetnika za kulturu, a tada je to bio Slavko Goldstein koji za HRT kazao da je radio volonterski, a izvan Hrvatske nije ni putovao.

“Niti 2015. niti bilo koje druge godine, a bio sam četiri godine savjetnik, nikad nisam putovao u inozemstvo. Nikad nisam dobio dnevnice niti za inozemstvo niti za zemlju“, istakao je Goldstein.

I posebni savjetnik za nauku Neven Budak tvrdi isto. Putovao je u inostranstvo samo jednom, ali 2014. i za svoj rad, tvrdi, nije uzeo ništa.

“To je vrlo jednostavno ustanoviti. Tko god treba može dobiti uvid u moj tekući i žiro račun”, dodaje Budak.

Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji šef premijerovog Ureda Tomislav Saucha, koji tvrdi da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima.

“Ovdje se radi o gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu”, kazao je Saucha i najavio da će u ponedjeljak sve prijaviti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH).

Smatra da će krivca lako pronaći jer se novac mogao izdati na ruke, ali onaj ko ga je preuzeo – morao je potpisati priznanicu.

Insistirat će na tome da se i njegov potpis grafološki vještači jer želi sačuvati čist obraz, rekao je za HRT.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO