Sud BiH odbio žalbe za Stolac

Odbijene žalbe Inicijative za Stolac i Socijaldemokratskog fronta na odluku CIK-a o poništenju izbora u Stocu (Anadolija)

Centralna izborna komisija BiH (CIK) dobila je od Apelacionog odjela Suda BiH rješenja kojim se odbijaju žalbe Inicijative za Stolac i Socijaldemokratskog fronta na odluku CIK-a o poništenju izbora u Stocu, potvrdila je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

“Dobili smo dva rješenja iz Apelacionog odjela Suda BiH kojim se odbijaju žalbe, što znači da se stiču uslovi da CIK u narednim danima organizuje sjednicu i donese odluku o raspisivanju izbora”, kazala je Pirić za portal Klix.ba.

Iz Inicijative za Stolac ističu da su žalbe osnovane i najavljuju da neće odustati od borbe.

“CIK je ranije objavio i predsjednica Irena Hadžiabdić je javno rekla da nije moguće poslati glasačke listiće u roku od 14 dana, od pošte smo dobili podatke koliko treba da glasački listić dođe do Amerike, Kanade i Australije. Moguće je da je CIK Sudu BiH dao pismeno obrazloženje kako će omogućiti biračima da prime glasačke listiće i da ih vrate na vrijeme”, istakao je za bh. portal Demir Mahmutćehajić iz Inicijative za Stolac.

Kazao je da će čekati obrazloženje i vidjeti da li se može žaliti na odluku CIK-a vezano za istu tematiku.

“Ako se ne budemo mogli žaliti uputit ćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH na kojem se još uvijek razmatraju naše tri apelacije vezane za skidanje sa liste. Ne razumijemo šta se dešava, da li je Sud BiH postao toliko politički kontrolisan da donosi politički motivisane odluke koje će uskratiti pravo glasačima. Tražit ćemo od ljudi da uslikaju kada su zaprimili glasački listić i onda ćemo sa tim materijalima nastaviti pravnu borbu dok ne dokažemo da je CIK napravio nepravdu, a da se Apelacioni odjel ponašao politički”, kazao je on.

Inicijativa bojkotira

CIK je, postupajući po Rješenju Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine, u ponovljenom postupku prošle sedmice donio Odluku kojom se poništavaju lokalni izbori u Stocu.

Poništeni su izbori za načelnika i općinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima te glasanje posredstvom mobilnih timova, kao i glasanje u odsustvu i posredstvom pošte.

Iz Inicijative za Stolac ranije su najavili da će bojkotirati naredne zakazane izbore te istakli kako Bošnjaci u tom gradu bez svog predstavnika neće imati za koga glasati.

CIK je ranijim odlukama, koje je potvrdilo Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine, s kandidatske liste za načelnika Stoca skinuo kandidata Inicijative za Stolac Salmira Kaplana.

Tri člana skinuta su s kandidatskih lista za Općinsko vijeće, a smijenjena je i lokalna izborna administracija.

U Stocu je 2. oktobra obustavljeno glasanje nakon što je došlo do fizičkog obračuna, prilikom čega je glasački materijal ukraden i uništen.

Izvor: Al Jazeera i agencije