SDA: Revizija presude je pravno pitanje

Stranka demokratske akcije smatra da je činom predaje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid to postalo pravno pitanje, koje je u isključivoj ingerenciji tog suda.

U priopćenju SDA navodi se da će o svim pitanjima vezanim za aplikaciju konačnu odluku donijeti Međunarodni sud pravde.

“U tom kontekstu treba shvatiti i pismo Suda upućeno članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Stoga SDA poziva sve u Bosni i Hercegovini da prestanu s politizacijom tog pitanja”, navode iz te stranke.

Ističu da su za SDA “neprihvatljivi i besmisleni pokušaji da se ova situacija koristi u svrhu bojkota ili smanjivanja radnog kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine”.

“Zato tvrdnju Srpske demokratske stranke o saradnji sa SDA-om uz prekid saradnje s predsjednikom SDA [Bakirom Izetbegovićem] odlučno odbacujemo i smatramo je neozbiljnom. Nemoguće je sarađivati sa SDA-om, a da se ne sarađuje s njenim predsjednikom”, ističu iz te stranke.

SDA smatra da postojeća parlamentarna većina na nivou Bosne i Hercegovine treba funkcionirati na osnovu principa sadržanih u sporazumu potpisanom krajem 2014. godine.

SDS prekinuo saradnju s Izetbegovićem

Prethodno je Glavni odbor SDS-a odlučio preknuti “svaki vid saradnje” sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem dok se ne okonča kriza nastala nakon zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

“Ne želim sa Izetbegovićem nikakav vid kontakta. Neću se pojaviti ni na kakvom sastanku lidera sa Izetbegovićem zbog njegovog antiustavnog djelovanja. Onog momenta kada se steknu uslovi da se razriješi kriza, za takvo nešto može postojati osnov. Izetbegović mora da donese odluke, pristane da dođe na sjednicu Predsjedništva te glasa da li postoji saglasnost države Bosne i Hercegovine za reviziju presude. Ako Međunarodni sud pravde ospori legitmitet [bh. agenta] Sakiba Softića, pozivam Izetbegovića da podnese ostavku na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva i time će prihvatiti odgovornost za ustavnu krizu koju je izazvao”, rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Još je rekao kako se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trenutno nalazi “u jednoj vrsti tehničkog mandata” te da ne postoji parlamentarna većina na nivou Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije