SAD osudio neonacističko okupljanje u Zagrebu

Osim podrške Trumpu, okupljeni na Trgu bana Jelačića položili su i 'prisegu domovini' (Marko Lukuni? / Pixsell)
Osim podrške Trumpu, okupljeni na Trgu bana Jelačića položili su i 'prisegu domovini' (Marko Lukuni? / Pixsell)

Američko veleposlanstvo u Zagrebu najsnažnije je odbacilo neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme nedjeljnog okupljanja nekoliko desetaka ljudi u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).

Među ostalim, na skupu se iskazivala podrška američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

“Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom”, navodi se u američkom priopćenju. 

Veleposlanstvo navodi da je takva sugestija uvreda sjećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

Priveden Keleminec

Na tom je javnom skupu policija zbog remećenja javnoga reda i mira privela predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca.

On je priveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje zbog povrede odredbi Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira.

Osim podrške Trumpu, okupljeni na Trgu bana Jelačića položili su i “prisegu domovini”, a nekolicina njih uzvikivala je ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Uz američku zastavu, imali su i hrvatsku s istaknutim prvim bijelim poljem, ali su nosili i zastavu ekstremno desne njemačke stranke NPD. Tu je stranku njemačka obavještajna agencija označila kao prijetnju ustavnom poretku zbog filozofije stranke te je pod stalnim nadzorom.

Osuda Vlade Hrvatske

Postrojavanje pripadnika A-HSP-a na središnjem gradskom trgu oštro je osudila i Vlada Hrvatske, navodeći kako se “promoviranjem ustaštva i nacizma napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske”.

“Cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade Republike Hrvatske u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta i napretka hrvatskih ljudi.

Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije”, navodi se u Vladinom priopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO